Euro atinge minimul ultimelor cinci luni
Euro s-a prăbușit vineri la cel mai scăzut nivel din ultimele cinci luni în raport cu dolarul, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a indicat că ar putea reduce în curând dobânzile, ceea ce reprezintă o discrepanță față de așteptările pieței ca Rezerva Federală a SUA (FED) să mențină dobânzile la un nivel mai ridicat până mai târziu în cursul anului, scrie Reuters.
Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, vineri, băncile comerciale au cumpărat euro cu un preț mediu de 18.95 lei, și au vândut cu 19.21 lei.
Forța generală a dolarului a dus și yenul japonez la minimul ultimilor 34 de ani, investitorii căutând semne ale unei posibile intervenții din partea oficialilor băncii centrale.
Datele economice recente din SUA privind piața forței de muncă și inflația au făcut ca așteptările de pe piață privind o reducere a dobânzii de către Rezerva Federală să fie din nou reduse.
Acest lucru plasează FED în contrast cu Banca Centrală Europeană, care a semnalat joi că ar putea începe să reducă ratele chiar din iunie.
„Este atât de evident ce se întâmplă, avem un joc de întărire a dobânzilor în dolari SUA, asta se întâmplă aici”, a declarat Joseph Trevisani, analist senior la FX Street din New York.
„Aveți FED-ul care mizează pe scenariul său, niciuna dintre părți nu se adeverește. Se presupune că inflația va scădea, ei bine, nu este așa, iar economia ar trebui să slăbească, ceea ce nu se întâmplă, deci niciuna dintre părți nu se adeverește, așa că, sincer, nu au niciun motiv pentru a reduce ratele”, a mai spus analistul.
Diferența dintre așteptările privind ratele dobânzilor a mărit diferența dintre randamentele obligațiunilor americane și randamentele germane de referință din zona euro la cel mai ridicat nivel din 2019, ceea ce a făcut ca obligațiunile americane să fie mai atractive și a stimulat dolarul.
Indicele dolarului a câștigat 0,75%, la 106,06, după ce a atins 106,09, cel mai ridicat nivel din 3 noiembrie. Moneda verde a crescut cu peste 1,7% în cursul săptămânii, vizând cea mai mare creștere procentuală săptămânală din septembrie 2022.
Datele economice de vineri au arătat că prețurile de import din SUA au crescut pentru a treia lună consecutiv în martie, pe fondul creșterii costurilor produselor energetice și alimentare, dar presiunile inflației de bază importate au fost moderate.
Euro a scăzut cu 0,91%, la 1,0626 dolari, după ce a ajuns la 1,0621 dolari, cel mai slab nivel din 3 noiembrie și era pe cale să înregistreze cea mai mare scădere procentuală săptămânală de la sfârșitul lunii septembrie 2022.
Lira sterlină a slăbit și ea față de dolar și a scăzut cu 0,92% la 1,244 dolari, după ce a coborât la 1,2426 dolari, cel mai scăzut nivel din 17 noiembrie și se pregătea pentru cea mai mare scădere procentuală săptămânală de la jumătatea lunii iulie.