Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   „Este mult mai ușor să…

„Este mult mai ușor să imporți produse farmaceutice decât să le produci. Nu ni se dă voie să ne dezvoltăm”, reacția unui antreprenor la modificările legislative care facilitează importul și înregistrarea medicamentelor veterinare în Republica Moldova

Imagine simbol

Un producător local este revoltat de noile modificări legislative cu privire la medicamentele de uz veterinar care facilitează importul și înregistrarea medicamentelor veterinare în R. Moldova. Antreprenorul susține că pentru producătorii locali, „legislația este întocmită în așa fel, încât este imposibil sau foarte greu de îndeplinit”. 

Compania „Medicamentum” SRL, producătorul autohton de medicamente veterinare, și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) se află în litigii din ianuarie 2021, după ce ultima a refuzat să reînregistreze mai multe medicamente veterinare produse și comercializate pe teritoriul R. Moldova de circa 20 de ani.

Potrivit hotărârii judecătorești din 22 aprilie 2021, „Medicamentum” SRL a acționat în judecată ANSA privind constatarea ilegalității refuzului de reînregistrare a medicamentelor de uz veterinar și obligarea reînregistrării medicamentelor de uz veterinar certificate. Judecătorul Grigorii Cazacu de la Judecătoria Chișinău sediul Rîșcani a dat câștig de cauză companiei „Medicamentum” SRL și a obligat ANSA și Comisia Medicamentelor Veterinare să reînregistreze medicamentele de uz veterinar conform legii.

În octombrie 2023, Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia Judecătoriei Chișinău sediul Rîșcani și ANSA a fost obligată să reînregistreze medicamentele veterinare. Actualmente, dosarul se află încă pe rol, deoarece ANSA a făcut recurs la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

„Ne-au anulat toate certificatele. Ne-au anulat toți 29 de ani de activitate. Parcă nici n-au existat”

Eduard Nițuleac, fondatorul „Medicamentum” SRL, a declarat pentru ZdG că „aceste modificări legislative sunt nefavorabile producătorilor locali. Autoritățile facilitează importurile, dar când este vorba despre produsele autohtone, legislația este întocmită în așa fel, încât este foarte greu de îndeplinit. Lucrurile ar trebui echilibrate între producerea internă și importuri”, susține antreprenorul.

„Datorită condițiilor create de autorități este mult mai ușor să imporți produse farmaceutice decât să le produci”. Dezamăgit, Eduard Nițuleac, a menționat că compania pe care o gestionează activează din anul 1995, produce medicamente veterinare de peste 20 de ani, contribuie la bugetul statului, oferă salarii și locuri de muncă, dar „nu ni se dă voie să ne dezvoltăm”. Acesta a exemplificat situații când legea statului îi defavorizează pe producătorii locali.

„Conform legii nr. 119 din 2018, pe de o parte, statul cere ca la fiecare preparat veterinar să fie realizate teste complexe de reziduuri, iar pe de altă parte, laboratorul Centrului Republican de Diagnostic Veterinar (CRDV) nu realizează toate testele necesare conform cerințelor din legea menționată.

Laboratorul CRDV face testări doar la substanța activă și nu la tot produsul cum se cere în lege. Aceste produse suntem nevoiți să le scoatem din producție”, susține Eduard Nițuleac, care a menționat că această neconcordanță ar trebui înlăturată. Mai mult, acesta susține că astfel de cerințe ar fi existat și în legislația Uniunii Europene, dar legea a fost ajustată după ce mai multe produse farmaceutice au dispărut de pe piață.

Potrivit antreprenorului, inițial Certificatele de înregistrare a medicamentelor veterinare aveau un termen de valabilitate nelimitat, ulterior, legislația s-a modificat și Certificatele de înregistrare aveau un termen de valabilitate de cinci ani, fiind necesară reînregistrarea acestora printr-o procedură simplificată.

O nouă modificare legislativă stipulează că „la expirarea Certificatelor de înregistrare a medicamentelor veterinare, înregistrate conform Legii 119, producătorii nu mai pot parcurge procedura de reînregistrare și îi obligă să le înregistreze conform procedurilor de înregistrare a produselor nou lansate pe piață, prin intermediul Comisiei Medicamentului de la ANSA”.

„Avem preparate care dețin certificate de înregistrare încă de la începutul activității companiei. Au anulat toate certificatele și ne obligă să le înregistrăm din nou. Ne-au anulat toți 29 de ani de activitate. Parcă nici n-au existat.

Ne-am adresat în judecată și am avut câștig de cauză. Prin judecată am obținut dreptul de a reînregistra preparatele. În anul 2022, iarăși au modificat legislația. Actualmente noi nu putem reînregistra preparatele. Trebuie să le înregistrăm din nou, având certificate de înregistrare și activând pe piața R. Moldova mai mult de 20 de ani. Este o absurditate.

Acum, cu proiectul de lege 93, agenții economici importă preparatele cu mult mai ușor și au și facilități. Ministrul Agriculturii susține că trebuie industrializare în țară, dar nu ni se dă voie să ne dezvoltăm. Cam absurd”, a declarat Eduard Nițuleac.

Potrivit informațiilor oficiale „din momentul inițierii desfășurării activității de producere şi comercializare a medicamentelor de uz veterinar, SRL „Medicamentum” a înregistrat la ANSA, 107 preparate, adaosuri nutritive şi hrănuri pentru animale, dintre care 75 de medicamente de uz veterinar cu acțiune terapeutică. Medicamentum SRL nu a depus la ANSA nici o cerere pentru înregistrarea preparatelor noi, toate cererile fiind de prelungire a termenului certificatelor deja existente”.

Pe 13 iunie, Parlamentul a adoptat proiectul de lege care prevede simplificarea procedurii de înregistrare a medicamentelor de uz veterinar importate, autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente. 

Potrivit noilor modificări, eliberarea certificatului de înregistrare pentru un medicament importat s-ar realiza în termen de 30 de zile calendaristice de la data depunerii cererii la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), însoțită de caracteristicile medicamentului, un model de etichetă și prospectul în limba română.