Energocom va acorda companiei Moldovagaz un împrumut de peste 1 miliard de lei pentru „achitarea integrală către Gazprom a consumului de gaze”. Spînu: „Am luat în gaj sistemul de transport de gaze al țării”
SA „Energocom” va acorda un împrumut în sumă de un miliard 50 de milioane de lei SA „Moldovagaz”, fără aprobarea prealabilă a consiliilor și/sau a adunărilor generale ale companiilor. O decizie în acest sens a fost luată la ședința de miercuri, 19 octombrie, a Comisiei Situații Excepționale (CSE), a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu.
Potrivit ministrului Spînu, „pentru asigurarea securității energetice și continuarea furnizării de gaze naturale” s-a luat decizia ca SA „Energocom” să încheie un contract de împrumut cu SA ,,Moldovagaz”, prin care să acorde SA „Moldovagaz” un împrumut în următoarele condiții obligatorii:
- Suma împrumutului: 1 050 de milioane lei moldovenești (MDL);
- Debursarea sumei: 20 octombrie 2022, după semnarea contractelor de împrumut și de gaj;
- Data scadentă a împrumutului: 1 mai 2023;
- Dobânda: egală cu rata de bază a Băncii Naționale a Moldovei (21,5% anual);
- Garanția reală pentru restituirea împrumutului și plata dobânzii: gajarea integrală, în favoarea SA „Energocom”, a cotei de 100% a SA „Moldovagaz” în capitalul social al SRL „Moldovatransgaz” împreună cu orice active transmise în gestiunea economică către aceasta de către SA „Moldovagaz”, conform contractului de gaj cu formulă executorie.
„Simplu, am oferit un împrumut și am luat în gaj sistemul de transport de gaze al țării. Acestă decizie va permite achitarea integrală de către Moldovagaz către Gazprom a consumului de gaz pentru luna septembrie și avansul pentru octombrie”, a exlicat Andrei Spînu.
Concernul rus Gazprom a anunțat, pe 4 octombrie, că va sista livrarea de gaze naturale R. Moldova, „în cazul încălcării obligațiunii privind achitarea gazului până la 20 octombrie 2022”. Reprezentanții companiei susțin că, pe parcursul anului 2022, Moldovagaz „a încălcat în mod regulat prevederile contractului privind termenul de plată pentru gazul furnizat și a cerut în mod repetat Gazpromului să atenueze obligațiile contractuale privind volumul livrărilor de gaze”.
„(…) Gazprom a fost întotdeauna înțelegător față de solicitările părții moldovenești, confirmând accentul pus pe cooperarea pe termen lung și reciproc avantajoasă, și a satisfăcut în mod regulat aceste solicitări ale părții moldovenești. După cum s-a menționat anterior, Naftogaz din Ucraina refuză să furnizeze Gazpromului servicii complete de transport de gaze. Din acest motiv, în octombrie 2022, PJSC Gazprom va putea livra R. Moldova doar 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi.
(…) Pe viitor, orice solicitare din partea părții moldovenești care sugerează modificări ale condițiilor contractuale va fi formalizată doar sub forma unor acte adiționale relevante la contract”, anunță compania printr-un comunicat.
Pe 30 septembrie, compania Moldovagaz a primit de la concernul rus Gazprom confirmarea parțială a volumelor de gaze naturale pentru luna octombrie, a anunțat viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, care a menționat faptul că, din cele 8.06 milioane de metri cubi pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 milioane de metri cubi pe zi.
Anterior, reprezentanții companiei „Moldovagaz” au anunțat că, pentru luna octombrie, a fost prevăzută livrarea către R. Moldova a 250 milioane de metri cubi de gaze naturale, sau 8,06 milioane de metri cubi pe zi”:
- 80 milioane de metri cubi (2,58 milioane de metri cubi pe zi) pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului;
- 170 milioane de metri cubi (5,48 milioane de metri cubi pe zi) pentru consumatorii de pe malul stâng al Nistrului („Tiraspoltransgaz”).
În toamna anului 2021, contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a fost prelungit pe cinci ani, în baza unei formule de preț „propuse de partea moldovenească”. Livrările de gaze naturale conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021. De atunci, prețul pentru gazele naturale a fost majorat de câteva ori.
Din 1 octombrie, consumatorii casnici achită 29 de lei și 27 de bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale. Hotărârea a fost aprobată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în cadrul ședinței din 23 septembrie.