Energocom anunță că a rezervat integral capacitatea comercială la hotarul cu România, necesară pentru a importa energie pe 28 ianuarie

Energocom prognozează un consum de de energie electrică în scădere cu circa 2% pentru marți, 28 ianuarie, pe malul drept al râului Nistru, față de ziua precedentă, 27 ianuarie. Compania a anunțat că a rezervat integral capacitatea comercială la hotarul cu România, necesară pentru a suplini producția internă cu importuri.
Din cauza temperaturilor ridicate pentru această perioadă, termocentralele din Chișinău și Bălți vor produce mai puțină electricitate decât ar genera într-o zi de iarnă. În schimb, se anticipează condiții meteo prielnice pentru energia eoliană și solară. Astfel, ponderea energiei regenerabile ar putea crește cu 4 puncte procentuale, față de ziua precedentă, atingând 14% din cantitatea de electricitate consumată.
„Îndemnăm consumatorii să utilizeze rațional energia în orele de vârf, pentru a avea atât facturi mai mici, cât și pentru a asigura fiabilitatea sistemului electroenergetic”, mai notează Energocom.
Pe 26 ianuarie, consumul total de energie electrică pe teritoriul R. Moldova, situat pe malul drept al râului Nistru, a înregistrat o scădere de aproximativ 11%, ajungând la 12,77 mii MWh. Necesarul de energie electrică a fost acoperit integral pe baza contractelor comerciale, fără activarea contractelor de urgență.
Detaliile privind sursele de energie utilizate sunt următoarele:
- Termoelectrica S.A. – 30,51 %
- SA „CET-Nord” – 4, 07 %
- Întreprinderea de Stat „NHE Costești” – 1,25 %
- Energie regenerabilă – 18,26 %
- Soldul de import al energiei electrice (MD/RO) – 45,92%.
Conform datelor operative, vârful de consum al energiei electrice a fost înregistrat între orele 17:00 și 20:00, cu un maxim de 793 MW, nedepășind valoarea consumului prognozat.
În ceea ce privește malul stâng al râului Nistru, consumul total de energie electrică a fost de 4,4 mii MWh, electricitate produsă în proporție de 80% de către centrala de la Cuciurgan.