Energocom anunță că a rezervat capacitatea de transport a energiei electrice din România pentru 15 ianuarie
Energocom a anunțat că a rezervat capacitatea comercială la hotarul cu România pentru a acoperi necesarul de consum de energie electrică cu importuri. Pe malul drept al râului Nistru se planifică, pentru miercuri, 15 ianuarie, un consum similar de energie electrică ca și în ziua precedentă, 14 ianuarie.
Astfel, pe lângă electricitatea generată de centralele de termoficare locale și instalațiile de energie regenerabilă, restul cererii va fi acoperit cu energie din import, în baza contractelor bilaterale sau de pe bursă.
„Totuși, îndemnăm consumatorii să economisească electricitatea în orele de vârf, pentru a avea atât facturi mai mici, cât și pentru a asigura fiabilitatea sistemului electroenergetic”, notează Energocom.
Capacitatea comercială la hotarul cu România este limitată pentru R. Moldova la 315 MW bandă (24 de ore din 24) din 650-800 MW necesari iarna. De aceea, sunt organizate zilnic licitații suplimentare pentru rezervarea capacităților care nu sunt utilizate la alte hotare ale Ucrainei cu UE.
Consumul pe malul drept al râului Nistru pentru ziua de luni, 13 ianuarie, a fost asigurat pe deplin, fiind acoperit în baza contractelor comerciale, fără necesitatea activării contractelor de avarie, informează Celula de criză de la Guvern. Acesta a fost mai mare cu circa 20% față de ziua precedentă.
Detaliile privind sursele de energie utilizate sunt următoarele:
- Import al energiei electrice (RO) – 56,01%
- SA „Termoelectrica” – 29,38%
- Energie regenerabilă – 9,23%
- SA „CET-Nord” – 4,34%
- Întreprinderea de Stat „NHE Costești”– 1,04%
Vârful de consum a fost înregistrat între orele 17:00 și 20:00, cu un consum maxim de 948 MW.
În regiunea transnistreană, începând cu data de 10 ianuarie, au loc întreruperi programate de energie electrică cu durata de 5 ore, o dată pe zi. Deconectări se efectuează și în satele Copanca, Corjova și Varnița, Guvernul oferind sprijin locuitorilor afectați. Peste 80% din electricitatea pentru malul stâng este produsă de MGRES/Centrala de la Cuciurgan. Hidrocentrala de la Dubăsari produce 12,43%, iar din fluxul tehnologic provine 0,42% din volumul disponibil de energie electrică.
În sectorul energiei termice, pe malul drept, toate sursele de generare sunt în funcțiune și nu există riscuri. Și în sectorul gazelor naturale, presiunile în toate segmentele sistemului de transport gestionat de SRL „Vestmoldtransgaz” sunt în limitele parametrilor funcționali.
Pentru ziua de 14 ianuarie, consumul de energie electrică pentru malul drept al Nistrului este acoperit integral, nefiind necesară activarea contractelor de avarie. SA „Energocom”, împreună cu operatorii sistemelor de transport din România și Republica Moldova, Transelectrica și Moldelectrica, a identificat soluții pentru a acoperi integral deficitul de 484 MWh, care se estima.
În același timp, conform Guvernului, este „esențială” utilizarea rațională a energiei electrice în orele de vârf 07:00-11:00 și 18:00-23:00, și amânarea consumului de energie pentru orele din afara vârfului de consum.