Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Energocom anunță că „a identificat…

Energocom anunță că „a identificat soluții” pentru a acoperi deficitul de energie electrică prognozat pentru astăzi după-masă: „Au fost identificate alte capacități neutilizate la hotarul Ucrainei cu UE”

Sursa: Energocom/Facebook

SA Energocom a anunțat că, împreună cu operatorii sistemelor de transport din România și R. Moldova, Transelectrica și Moldelectrica, a „identificat soluții” pentru a acoperi integral deficitul de 484 MWh necesari pentru marți, 14 ianuarie.

Luni, 13 ianuarie, nu era disponibilă capacitate suficientă la hotarul cu România pentru orele 16:00-19:00 și exista riscul de a fi accesată energie de urgență.

„Pe parcursul serii și nopții de ieri, au fost identificate alte capacități neutilizate la hotarul Ucrainei cu UE și transferate pe hotarul dintre România și R. Moldova”, a anunțat compania cu capital de stat.

Ulterior, Energocom, în colaborare cu partenerii săi, a achiziționat din România energia necesară acoperirii consumului malului drept al râului Nistru.

„În consecință, pentru ziua de astăzi, nu avem deficit de energie”, a mai transmis sursa citată.

Anterior, operatorul rețelelor de transport și de sistem al R. Moldova, Moldelectrica, a transmis că, pentru data de 14 ianuarie, nu se anticipează deconectarea consumatorilor în legătură cu neacoperirea deplină prin contracte comerciale a consumului prognozat de energie electrică. Energocom a anunțat luni că marți, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, R. Moldova va apela la energie de urgență.

Întreprinderea de Stat Moldelectrica a subliniat că cantitatea de energie electrică neacoperită prin contracte comerciale este prognozată. Astfel, activarea contractelor de livrare a energiei de urgență dintre Moldelectrica și operatorii de sistem din Ucraina sau România ar fi urmat să se facă „în funcție de evoluția în timp real a consumului de energie electrică și generare a acesteia”.

„Cantitatea exactă a energiei de urgență se va decide mai aproape de ora de livrare. Prețul energiei de urgență este mai mare decât prețul energiei electrice de pe piața pentru ziua următoare (PZU) dar nu are un preț dublu, precum se vehiculează. Din acest motiv vă îndemnăm să vă informați din surse oficiale. Reiterăm îndemnul nostru de-a consuma energia electrică econom și de-a amâna, unde e posibil, consumul de energie pentru orele din afara vârfului de consum”, a mai comunicat compania.

Deși energia de avarie este mai scumpă, volumul este de doar 3% din consumul zilnic și deocamdată nu influențează tarifele pentru consumatori, a transmis Ministerul Energiei.

Capacitatea comercială la hotarul cu România este limitată pentru R. Moldova la 315 MW bandă (24 de ore din 24) din 650-800 MW necesari iarna. De aceea, sunt organizate zilnic licitații suplimentare pentru rezervarea capacităților care nu sunt utilizate la alte hotare ale Ucrainei cu UE.

R. Moldova urma să apeleze la energie de urgență pentru prima dată de la începutul anului 2025, de când Energocom rezervă zilnic capacitatea comercială necesară la hotarul cu România.

Volumul de energie electrică a fost asigurat la nivelul necesar pentru zilele de 12 și 13 ianuarie și nu a fost necesară activarea contractelor de avarie și/sau fluxuri neintenționate, a anunțat anterior Celula de criză de la Guvern într-un comunicat de presă.

Potrivit datelor operative al Moldelectrica, vârful de consum al energiei electrice a fost înregistrat între orele 18:00 și 20:00, cu un consum maxim de 921 MW.