Energia electrică se scumpește, la nici o lună după ultimele majorări
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în cadrul ședinței din 30 noiembrie 2022, solicitările operatorilor Premier Energy și Furnizarea Energiei Electrice Nord (FEE-Nord) majorarea tarifelor reglementate de furnizare a energiei electrice.
Astfel, consumatorii Premier Energy, cei din centrul și sudul R. Moldova, vor achita 5,91 lei/kWh, cu circa 1 leu și 14 bani mai mult decât tariful actual, iar consumatorii FEE-Nord, din nordul țării, vor achita 5,60 lei/kWh, cu aproape 80 de bani mai mult față de tariful actual.
Potrivit ANRE, noile prețuri reglementate vor fi aplicate din 2 decembrie 2022, data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Potrivit documentelor publicate pe pagina web a ANRE, „Premier Energy”, cel mai mare furnizor de energie electrică din R. Moldova care deservește consumatorii din centrul și sudul țării, a solicitat ANRE-ului aprobarea prețului de 6,39 lei/kWh, cu circa 1 leu și 62 de bani mai mult decât tariful actual, iar FEE-Nord a solicitat majorarea prețului de la 4,81 lei/ kWh la 5,68 lei/kWh pentru consumatorii din nordul țării.
În prezent, consumatorii Premier Energy achita 4,77 lei/kWh, iar consumatorii FEE-Nord achită 4,81 lei/kWh. Acest tarif a fost aprobat de ANRE pe 2 noiembrie 2022 și a intrat în vigoare din 4 noiembrie.
Totodată, pentru miercuri, 30 noiembrie, pe lângă contractele bilaterale, SA Energocom a achiziționat energie electrică, peste 8 800 de MWh, de pe bursa OPCOM. „Respectiv, nu există deficit”, susține compania.
„Astfel, din 1 decembrie, volumul de electricitate furnizat din România în baza contractelor bilaterale va crește la 5100 de MWh în zile de lucru și 5800 de MWh în week-end din necesarul zilnic de aproximativ 10 000 de MWh”, informează compania.
SA „Energocom” a anunțat vineri, 25 noiembrie, că a majorat volumele de energie electrică procurată direct de la producătorii din România. Astfel, din 25 noiembrie, Complexul Energetic Oltenia furnizează R. Moldova 20 MWh bandă (24 de ore din 24) la preț de 900 RON/MWh, iar de la 1 decembrie, SA „Energocom” va procura de la compania OMV Petrom SA 80 MWh bandă, cu 30 MWh mai mult decât în prezent.
Conform SA „Energocom”, prețul energiei conform acestui contract este de 450 RON/MWh. De asemenea, de la 1 decembrie, CET Craiova va livra 5 MWh la preţ de 1000 RON/MWh.
„În total, la ziua de azi, în baza contractelor bilaterale, R. Moldova procură zilnic din România circa 2000 MWh, iar în zilele de odihnă – 2500 MWh. De la 1 decembrie aceste volume vor crește la 2700 MWh în zile de lucru și 3200 MWh în weekend. Necesarul țării acum reprezintă în jur de 13 mii MWh pe zi, dintre care energia electrică produsă de sursele interne (CET-urile locale și sursele regenerabile) constituie circa 2500 MWh, circa 20% din consum.
Aproximativ două treimi din necesarul de curent electric este procurat zilnic de pe bursa din România, gestionată de compania de stat OPCOM”, arată un comunicat al companiei de stat.
SA „Energocom” poartă negocieri pentru a încheia contracte directe și cu alte companii energetice din alte state, precum Bulgaria, Ungaria, Slovacia, spune directorul interimar al întreprinderii, Victor Bînzari.
Totodată, viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat în cadrul unei emisiuni că autoritățile de la Chișinău sunt în „discuții permanente” cu reprezentanții Centralei termoelectrice de la Cuciurgan pentru a relua livrările de curent electric.