Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   „Dosarul petroliștilor”: sancțiuni de peste…

„Dosarul petroliștilor”: sancțiuni de peste 480 de MILIOANE de lei, aplicate de Consiliul Concurenței în privința a șase companii care comercializează produse petroliere

Sursa: Consiliul Concurenței/Facebook

Președintele Consiliului Concurenței, Alexei Gherțescu, a anunțat miercuri, 3 iulie, că instituția a aplicat amenzi în sumă de 480 de milioane de lei mai multor întreprinderi care activează pe piața de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, pentru acord anticoncurențial.

Este vorba despre companiile Lukoil Moldova, Bemol Retail, Datario, Petrom Moldova, Rompetrol Moldova și Tirex Petrol. Investigația Consiliului Concurenței a vizat perioada martie 2019 – ianuarie 2021, iar întreprinderile au negat existența unei înțelegeri sau „practici concertate”, a menționat Alexei Gherțescu.

„Consiliul Concurenței a constatat că cele șase companii au efectuat mai multe runde de modificări ale prețurilor la produsele comercializate cu aceleași valori (…).

Consiliul a ajuns la concluzia că între cele șase companii a avut loc un acord anticoncurențial, care viza coordonarea prețurilor pe această piață”, a declarat Gherțescu.

Conform președintelui Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, au fost aplicate următoarele amenzi:

  • SA „Rompetrol Moldova” – 191 863 578 de lei,
  • SRL „Lukoil Moldova” – 180 237 907 lei,
  • SRL „Petrom Moldova” – 77 850 725 de lei,
  • SRL „Bemol Retail” – 29 047 135 de lei,
  • SA „Tirex Petrol” – 1 529 442 de lei.
  • SRL „Datario” – 1 103 509 lei,

Decizia poate fi contestată în termen de 30 de zile după recepționarea ei de către întreprinderile vizate, în instanța de judecată specializată.