Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Dorin Recean preia conducerea Ministerului…

Dorin Recean preia conducerea Ministerului Energiei: a desemnat responsabil un secretar de stat

Sursa: Dorin Recean/Facebook

Prim-ministrul Dorin Recean, care a preluat portofoliul ministrului Energiei după ce l-a demis pe Victor Parlicov, a anunțat vineri, 6 decembrie, că l-a desemnat pe secretarul de stat Constantin Borosan responsabil de coordonarea tuturor proceselor administrativ-organizatorice la instituție.

Acesta a avut o ședință cu echipa Ministerului, în cadrul căreia a fost discutată pregătirea instituirii stării de urgență în domeniul energetic.

„În această dimineață am organizat o primă ședință de lucru la Ministerul Energiei. Au fost trasate principalele direcții de activitate pentru perioada imediat următoare și pentru pregătirea instituirii stării de urgență în domeniul energetic. Săptămâna viitoare vom veni cu toate demersurile necesare către Comisia pentru Situații Excepționale, Guvern și Parlament pentru a o institui de la 16 decembrie.

De asemenea, l-am desemnat pe secretarul de stat Constantin Borosan responsabil de coordonarea tuturor proceselor administrativ-organizatorice la minister pe perioada în care voi deține portofoliul de ministru al Energiei”, a scris Dorin Recean pe rețelele de socializare.

Premierul Dorin Recean a anunțat demisii și a solicitat instituirea stării de urgență în energetică

Prim-ministrul Dorin Recean a solicitat joi, 4 decembrie, demisia mai multor persoane „responsabile pentru situația creată în sectorul energetic al R. Moldova”. Din funcție a fost demis ministrul Energiei, Victor Parlicov, care ar fi „admis greșeli în gestionarea situației”, și ar urma directorul general interimar al Energocom, Victor Bînzari. Potrivit premierului, Energocom „nu a achiziționat gaze, ascunzându-se în spatele birocrației, și nu a asigurat, astfel, necesarul pentru perioada de iarnă la cele mai avantajoase prețuri”

De asemenea, a fost solicitată demisia lui Sergiu Tofilat din funcția de membru al Consiliului de Observatori al „Moldovagaz”, care ar fi „blocat achiziționarea de gaze de către instituțiile responsabile”. În acest sens, prim-ministrul a solicitat Agenției Proprietății Publice să convoace Adunarea Generală pentru a numi un nou membru, în colaborare cu societatea civilă.

„Aceste persoane fie au blocat, fie nu au acționat la momentul potrivit pentru a achiziționa gaz la cel mai convenabil preț. În loc să caute vinovați și să paseze responsabilitatea de la unul la altul, sarcina lor era să asigure țara cu gaz la momentul oportun”, a spus prim-ministrul.

În același timp, șeful Executivului a subliniat că va prelua portofoliul energetic, până la numirea noului ministru, accentuând că în cadrul unei ședințe cu instituțiile responsabile de asigurarea țării cu gaz și energie electrică au fost trasate mai multe sarcini legate de planurile de contingență pentru perioada următoare:

– Moldelectrica va asigura o capacitate mai mare de import al energiei electrice, în caz de necesitate;

– Moldelectrica va pregăti scenariile de interconexiune insulară pe linie de tensiune înaltă cu România;

– Moldelectrica va coordona cu omologii ucraineni logistica de mentenanță și reparație a liniei de tensiune înaltă Isaccea-Vulcănești;

– Energocom trebuie să încheie contracte de contingență, pentru ca cetățenii să aibă lumină, în cazul în care centrala de la Cuciurgan nu poate funcționa;

– VestMoldTransgaz va majora volumele din contul de echilibrare al gazelor naturale între sistemele de transport al gazelor naturale cu omologii din Ucraina;

– Termoelectrica va pregăti planurile de creștere a capacității de producere a energiei electrice.

„Vom solicita Parlamentului să instituim starea de urgență în energetică, începând cu data de 16 decembrie. Astfel ne vom pregăti pentru orice scenariu, mai ales în situația în care de 3 ani frigul este folosit ca o armă împotriva oamenilor din întreaga regiune”, a adăugat premierul.  

Consumatorii casnici din R. Moldova achită din 1 decembrie cu 27,5% mai mult pentru un metru cub de gaze naturale, sau un preț cu circa 3,3 lei mai mare decât cel anterior.