Producătorii din R. Moldova au posibilitatea să exporte în țările UE material săditor de măr, anunță ANSA
R. Moldova va putea exporta în UE material săditor de măr, după ce a obținut recent permisiunea Comisiei Europene, anunță Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA). Astfel, potrivit instituției, luni, 22 august, au intrat în vigoare modificările la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/2019 al Comisie, care se referă la anumite plante destinate plantării din specia Malus domestica, originare din R. Moldova, precum şi dintr-o altă ţară.
În conformitate cu modificările publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene producătorii au posibilitate, în următorii trei ani, să exporte material săditor de măr (Malus domestica) pe teritoriul statelor-membre ale Uniunii Europene, notează ANSA.
CELEX_32022R1404_RO_TXT by Ziarul de Gardă on Scribd
„Încă o piaţă de desfacere pentru produsele din R. Moldova a devenit recent accesibilă. ANSA îndeamnă persoanele cointeresate să stabilească relații comerciale cu parteneri/producători privind livrarea produsului dat în statele-membre ale Uniunii Europene”, se arată în comunicatul publicat de Agenție.
Obţinerea dreptului de a exporta material săditor de măr (Malus domestica) în Uniunea Europeană constituie „o reuşită importantă” pentru R. Moldova, care va oferi noi oportunităţi pentru producătorii autohtoni, susține instituția.
La 18 iulie, Consiliul Uniunii Europene a adoptat Regulamentul care prevede majorarea cotelor de export pentru șapte categorii de produse agricole. Prunele, strugurii, merele, roșiile, usturoiul, cireșele și sucul de struguri ar putea ajunge în cantități duble sau chiar mai mari în UE fără taxe vamale. Consiliul Uniunii Europene a adoptat un regulament în acest sens pentru a preveni consecințele crizei generate de agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei. Liberalizarea comerțului pentru cele șapte categorii de produse va fi valabilă pentru un an.