Premier Energy și FEE Nord au expediat ANRE-ului cererile de ajustare a tarifelor la energia electrică. Solicitările urmează a fi examinate și aprobate în decurs de trei zile lucrătoare
Premier Energy Distribution și Furnizarea Energiei Electrice Nord (FEE-Nord) au expediat joi, 8 decembrie, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) solicitările privind ajustarea prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice.
Astfel, potrivit solicitărilor, „Premier Energy”, care deservește consumatorii din centrul și sudul țării, solicită ANRE-ului aprobarea prețului de 4,62 lei/kWh, cu circa 1 leu și 29 de bani mai puțin decât tariful actual. Totodată, FEE-Nord cere Agenției un preț de 5,35 lei/ kWh, adică cu 25 de bani mai puțin decât tariful în vigoare.
Potrivit deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale din 5 decembrie, ANRE va examina și va aproba, în termen de 3 zile lucrătoare de la recepționarea solicitărilor, prețurile reglementate pentru furnizarea energiei electrice pentru Premier Energy și FEE Nord.
Solicitarea de ajustare a prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice, înaintată de furnizorul Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L.
Solicitarea de ajustare a prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice, înaintată de furnizorul S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord”
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, declara pe 5 decembrie că prețurile la energia electrică ar urma să se reducă cu aproximativ 25%. Astfel, potrivit ministrului, tariful pentru curentul electric ar urma să fie în jur de patru lei/kWh.
„Nu am toate calculele, dar la moment putem vorbi despre o reducere de minim 25%, ceea ce ar însemna că vom avea un tarif în jur de 4 lei/kWh (…)”, a declarat Spînu.
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în cadrul ședinței din 30 noiembrie 2022, solicitările operatorilor Premier Energy și Furnizarea Energiei Electrice Nord (FEE-Nord) majorarea tarifelor reglementate de furnizare a energiei electrice.
Potrivit acelei decizii, consumatorii Premier Energy, cei din centrul și sudul R. Moldova, achită 5,91 lei/kWh, cu circa 1 leu și 14 bani mai mult, iar consumatorii FEE-Nord, din nordul țării achite 5,60 lei/kWh, cu aproape 80 de bani mai mult față de tariful anterior. Pe 2 decembrie, noile prețuri reglementate au fost publicate în Monitorul Oficial al R. Moldova.
Pe 3 decembrie curent, S.A. „Energocom” a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) pentru luna decembrie.
„De asemenea, am convenit să analizăm opțiunea extinderii contractului pentru perioada ianuarie – martie 2023 pentru a asigura toată țara cu electricitate”, a mai menționat Spînu.
Astfel, malul drept va achiziționa în luna decembrie aproximativ 204 mii MW, la preț de 73 de dolari per MW, în schimbul a 5,7 milioane de metri cubi de gaze, întreaga cantitate livrată de Gazprom, care vor fi livrate regiunii transnistrene.
Cabinetul de miniștri a aprobat, pe 23 noiembrie, volumele maxime compensate și prețurile la energie pentru consumatorii casnici, aplicate în perioada noiembrie 2022 – martie 2023. Astfel, în cazul energiei electrice, statul va compensa tariful pentru primii 75 kW/h consumați lunar.
În cazul în care tariful la energia electrică va fi sub 5 lei, prețul final compensat va fi de 3,3 lei per kW/h pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată și 3,7 lei per kW/h pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată.