Încă 86 000 de familii defavorizate vor beneficia de ajutoare pentru perioada rece a anului, anunță Guvernul
În contextul majorării tarifelor la utilități (energie electrică, gaze, lemne, cărbune), Cabinetul de miniștri a aprobat miercuri, 10 noiembrie, proiectul Hotărârii de Guvern prin care va fi extinsă acoperirea Programului de ajutor social, astfel încât mai multe familii defavorizate să beneficieze de ajutoare în perioada rece a anului.
Astfel, va fi majorat multiplicatorul pentru venitul lunar minim utilizat la stabilirea dreptului la ajutor pentru perioada rece a anului, de la 2,2 la 2,6 puncte, prin care va fi extins pragul de trecere pe venit la evaluarea dreptului pentru ajutor pentru perioada rece a anului pentru familiile defavorizate.
În urma acestor modificări, potrivit Guvernului, încă 86 000 de familii defavorizate vor beneficia de prestație pentru perioada rece a anului, în perioada noiembrie 2021-martie 2022.
„Prezentul proiect de lege prevede implementarea propunerii de a majora multiplicatorul pentru venitul lunar minim garantat, utilizat la stabilirea dreptului la ajutor pentru perioada rece a anului de la 2,2 la 2,6 necesită alocarea mijloacelor financiare suplimentare din bugetul de stat în volum de cca 43,4 mil. lei pentru 1 lună și cca 173,6 mil. lei pentru 4 luni (decembrie 2021-martie 2022)”, se arată în document.
Tot astăzi, 10 noiembrie, Guvernul a aprobat prin Hotărâre și majorarea cuantumului ajutorului pentru perioada rece a anului, de la 500 lei, la 700 lei, precum și a pragului eligibilității la calcularea scorului punctajului indicatorilor de bunăstare (proxy), cu 2,82 puncte. Aprobarea celor două proiecte va permite majorarea cuantumului ajutorului pentru perioada rece a anului de la 500 la 700 lei pentru 214 000 familii beneficiare și acoperirea suplimentară a circa 86000 familii defavorizate cu prestația de ajutor pentru perioada rece a anului în cuantum de 700 lei.
Pentru luna noiembrie (1-30 noiembrie) cetățenii vor achita 11 lei și 8 bani (cu TVA inclus) pentru un metru cub de gaze naturale. Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă responsabilii din cadrul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) ne-au comunicat că acest tarif este unul provizoriu și se va aplica doar pentru luna noiembrie, urmând ulterior să fie aprobat un tarif final.
Marți, 9 noiembrie, ANRE a aprobat prețul provizoriu de 10 lei și 26 de bani fără TVA inclus pentru un metru cub de gaze naturale, tarif care va fi inclus în facturi în perioada 1 – 30 noiembrie. Solicitată de ZdG, purtătoarea de cuvânt al ANRE, Galina Sanduța, ne-a comunicat că până la sfârșitul lunii Agenția urmează să revizuiască calculele prezentate de către Moldovagaz și să stabilească tariful final pe care îl vor plăti cetățenii pentru gazele naturale.