Guvernul a aprobat Regulamentul cu privire la modul de stabilire şi plată a ajutorului social în contextul majorării tarifelor la gaze naturale și la energie electrică
Cabinetul de miniștri a avizat proiectul de lege pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de stabilire şi plată a ajutorului social în contextul majorării tarifelor la utilități (energie termică, gaze, lemne, cărbune).
Documentul prevede majorarea cuantumului ajutorului pentru perioada rece a anului cu 200 lei (actualmente 500 lei după majorare va constitui 700 lei) pentru perioada noiembrie 2021 – martie 2022. Prevederile acestuia se vor pune în aplicare începând cu 1 noiembrie 2021.
Totodată documentul prevede majorarea pragului eligibilității la calcularea scorului punctajului indicatorilor de bunăstare (proxy) cu 2,82 puncte (actualmente 91,28 puncte, după majorare va constitui 94,10 puncte). Prevederile acestuia se vor pune în aplicare începând cu 1 ianuarie 2022.
Numărul mediu de familii beneficiare de ajutor pentru perioada rece a anului constituie 214 mii de familii.
„Conform analizelor efectuate din Sistemul Informațional Automatizat „Asistență Socială”, în contextul modificărilor propuse în Programul de ajutor social urmează să se încadreze suplimentar cca 86 000 familii pentru ajutor pentru perioada rece a anului”, se arată în document.
Pentru luna noiembrie (1-30 noiembrie) cetățenii vor achita 11 lei și 8 bani (cu TVA inclus) pentru un metru cub de gaze naturale. Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă responsabilii din cadrul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) ne-au comunicat că acest tarif este unul provizoriu și se va aplica doar pentru luna noiembrie, urmând ulterior să fie aprobat un tarif final.
Marți, 9 noiembrie, ANRE a aprobat prețul provizoriu de 10 lei și 26 de bani fără TVA inclus pentru un metru cub de gaze naturale, tarif care va fi inclus în facturi în perioada 1 – 30 noiembrie. Solicitată de ZdG, purtătoarea de cuvânt al ANRE, Galina Sanduța, ne-a comunicat că până la sfârșitul lunii Agenția urmează să revizuiască calculele prezentate de către Moldovagaz și să stabilească tariful final pe care îl vor plăti cetățenii pentru gazele naturale.
Anterior, ministrul Spînu a declarat că Guvernul va elabora mecanisme de compensare a tarifelor în funcție de veniturile cetățenilor și consumul de gaze naturale. Detalii aici
Prețul de furnizarea a gazelor naturale, cel de 4,2 lei pentru un metru cub de gaze (fără TVA inclus), achitat de consumatori până în luna noiembrie curent a fost aprobat de ANRE în luna martie 2018. Atunci, tariful la gazele naturale pentru consumatorii finali a fost micșorat în medie cu 20,3 %, până la 4 lei și 42 de bani (fără TVA). Furnizorul de gaze naturale a solicitat o reducere cu 11,4 la sută a tarifului mediu pentru consumatorii finali, de la 5,54 lei pentru un metru cub de gaze, până la 4,9 lei. Tariful la gazele naturale furnizate consumatorilor casnici pentru un volum de până la 30 metri cubi (inclusiv) a fost stabilit la nivel de 4,7 lei pentru metru cub, cu 1,18 lei mai mic decât cel existent atunci. ANRE a aprobat un tarif la gazele naturale la un consum ce depășește 30 metri cubi pentru un apartament (casă) de 4,89 lei, în scădere cu 1,2 lei față de cel existent la acel moment. În tariful ce a fost aprobat nu a fost inclusă taxa pe valoarea adăugată (TVA). La furnizarea de gaze către consumatorul final se aplică o taxă pe valoarea adăugată de 8%, care este inclusă în factură.