Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ Fostul director interimar al…

DOC Fostul director interimar al Termoelectrica, care a renunțat la funcție pe fundalul acuzațiilor despre îngroparea unui cantități de păcură, nu a încălcat regimul juridic al restricțiilor, a constatat ANI

sursa: APP

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constat lipsa încălcării regimului juridic al restricțiilor de către ex-directorul interimar al S.A. Termoelectrica Vasile Leu. Controlul pe numele lui Leu a fost inițiat de ANI la sfârșitul lunii iulie 2023, pe fundalul informațiilor apărute în spațiul public despre o cantitate de păcură îngropată pe teritoriul companiei, în toamna anului 2022.

Potrivit sesizării înregistrate de Autoritate, pe 13 iulie, până la ocuparea funcției de director
interimar al S.A. Termoelectrica, Vasile Leu a deținut funcția de șef al Secției investiții energie termică și cogenerare în perioada, din cadrul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în perioada 7 iulie 2014- 1 decembrie 2021.

Vasile Leu a ocupat funcția de director interimar al Termoelectrica din 2 decembrie 2021, astfel devenind subiect al declarării prin prisma prevederilor art. 3 alin. (1), lit. e) din Legea nr. 133/2016 privind declararea averii și a intereselor personale.

Conform art. 18 alin. (3) din Legea 133/2016 privind declararea averii și a intereselor personale, „subiecții declarării care şi-au încetat mandatul sau raporturile de muncă ori de serviciu, pe parcursul ultimului an de muncă sau de serviciu având atribuții directe de supraveghere sau control al unor organizații comerciale şi necomerciale, nu au dreptul să se angajeze, timp de un an, în cadrul acestor organizații”.

ANRE a comunicat ANI că Vasile Leu nu a deținut calitatea de subiect al declarării averii și a intereselor personale în perioada de angajare acolo.

Regulamentul de organizare și funcționare al Departamentului gaze naturale și energie termică al ANRE prevede că acest departament are atribuții de supraveghere sau control asupra S.A. Termoelectrica.

„Speța analizată cât și norma prevăzută la art. 18 alin. (3) din Legea nr. 133/2016, nu oferă previzibilitate și certitudine asupra căror cauze exacte și-ar avea răsfrângere: 1. În privința subiecților declarării actuali (care dețin această calitate datorită funcției deținute în prezent), care şi-au încetat mandatul sau raporturile de muncă ori de serviciu având atribuții directe de supraveghere sau control al unor organizaţii comerciale şi necomerciale; sau 2. Ex-subiecților declarării (care datorită acelei funcții/mandat avea calitatea de subiect al declarării) care şi-au încetat mandatul sau raporturile de muncă ori de serviciu având atribuții directe de supraveghere sau control al unor organizaţii comerciale şi necomerciale.

Drept urmare, se relevă că funcția de șef al Secției investiții energie termică și cogenerare din subordinea Departamentului gaze naturale și energie termică a ANRE, deținută anterior de către Vasile Leu, nu intră în spectrul subiecților declarării averii și a intereselor personale prevăzuți la art. 3 din Legea nr. 133/2016 privind declararea averii și a intereselor personale, respectiv nu îi sunt aplicabile exigențele legale prevăzute în acea Lege”, se arată în actul de constatare.

La sfârșitul lunii iulie, ministrul Energiei, Victor Parlicov, comunica într-un briefing de presă că Iurie Razlovan este noul director interimar al Societății pe Acțiuni (SA) „Termoelectrica”. Anunțul a fost făcut în contextul demisiei fostului director interimar, Vasile Leu, ca urmare a informațiilor publicate de președintele partidului politic „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, potrivit căruia, Termoelectrica ar fi îngropat „un lot mare de păcură de proastă calitate”. Totuși, ministrul Energiei a subliniat că schimbarea managementului întreprinderii a fost decisă demult. 

Ministerul Mediului și Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM) a anunțat că s-a autosesizat și, în urma unui control efectuat la Termoelectrica, au fost prelevate probe mixte de sol contaminat cu reziduri de păcură.

Procuratura municipiului Chișinuă s-a autosesizat pe faptul pretinselor acțiuni ilicite de îngropare a păcurii pe teritoriul centralei electrice de termoficare.

Joi, 20 iulie, reprezentanții S.A. „Termoelectrica” au reacționat la declarațiile și imaginile publicate de președintele partidului politic „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, potrivit căruia compania ar fi îngropat „un lot mare de păcură de proastă calitate”. Astfel, Termoelectrica a negat că ar fi avut loc, pe parcursul sezonului de încălzire 2022-2023, inclusiv din momentul recepționării păcurii 2022, până în prezent, deversări, îngropări, avarii în procesul tehnologic de recepționare, transvazare, stocare și utilizare a păcurii.

„Filmarea respectivă poate fi de la un incident din 2015 când s-a scurs în sol o cantitate de păcură”, se arată într-un comunicat de presă, în care a fost inclus un link spre un articol de presă din 2015.

Totuși, în fotografiile publicate în 2015 de Ministerul Mediului în jurul gropii nu se vede stratul verde de iarbă, ca în imaginile difuzate de Usatîi. De cealaltă parte, Renato Usatîi susține că păcura ar fi fost îngropată la Termoelectrica pentru că nu ar fi fost utilizat întregul volum procurat de companie „care ar fi de o calitate extrem de proastă, în perioada sezonului de încălzire, iar stocurile ar fi peste normă și acum”.