„Chișinău Arena”: Guvernul a aprobat transferarea din Fondul de rezervă a 24 de milioane de lei pentru construirea unuia dintre drumurile de acces
Cabinetul de miniștri a adoptat miercuri, 14 septembrie, o hotărâre de Guvern prin care a dispus transferarea din Fondul de rezervă a 24 de milioane de lei către Administrația de Stat a Drumurilor, care urmează să organizeze o licitație pentru construcția drumului de acces a complexului sportiv „Chișinău Arena” din șoseaua Chișinău-Orhei-Bălți.
Conform Executivului, noul drum va cuprinde o intrare pentru transport special și de urgență; stație pentru transportul public cu conectarea acesteia prin trotuar destinat pietonilor și persoanelor cu dizabilități; pistă de decelerare/accelerare; iluminat stradal.
„Lucrările de construcție a arenei polivalente au fost terminate în decembrie 2019, dar obiectivul nu poate fi dat în exploatare fără a avea căi de acces. Pentru a fi înregistrat imobilul la Cadastru și compania să înceapă a funcționa e necesar ca măcar unul din drumuri să fie construit. Acest lucru va permite ca SRL Arena Națională să înceapă să producă venituri, din contul sălilor de antrenament și cluburilor sportive pe care le va găzdui, asigurându-și o oarecare independență financiară. Până acum societatea comercială era nevoită să plătească serviciile și alte cheltuieli de întreținere din transferurile de la bugetul de stat”, se arată într-un comunicat al Agenției Proprietății Publice (APP).
Reprezentanții Agenției Proprietății Publice, care este asociat unic al SRL Arena Națională, susțin că „caută soluții pentru a face drum și din strada Bucovinei, unde mai multe terenuri sunt proprietate privată”. Când vor exista deja două căi de acces obiectivul va putea găzdui competiții internaționale de amploare, concerte sau alte evenimente mai mari, potrivit APP.
Subiect 10 Nu 627 Midr Site by Ziarul de Gardă
Construcția obiectivului a costat bugetul public circa 44,5 de milioane de euro. Statul a rambursat partenerului privat, până în august 2022, circa 19 milioane de euro. Conform graficului agreat, ultima tranșă urmează a fi achitată în anul 2030.
Ziarul de Gardă a scris despre complexul sportiv „Chișinău Arena” care urma să fie dat în exploatare în luna octombrie 2019, exact la un an de la începerea lucrărilor.
Procesul a fost însă amânat de mai multe ori din cauza lipsei infrastructurii rutiere. Deși autoritățile au promis că arena ar putea fi inaugurată în această toamnă, urmând a fi alocați, din fondul de rezervă, 24 de milioane de lei pentru construirea unui drum de acces, problemele nu vor fi rezolvate în totalitate.
Arena nu va fi funcțională complet și nu va putea găzdui evenimente mari, pentru că autoritățile nu au identificat, până acum, o soluție privind amenajarea celui de-al doilea drum, care urmează, conform proiectului inițial, să fie construit pe un teren aflat în proprietate privată, a cărui proprietari se judecă deja cu statul pentru despăgubiri. În paralel, Serviciul Fiscal de Stat este în proces de judecată cu firma care a ridicat complexul, pentru restituirea TVA-ului în sumă de circa 17 milioane de lei.
Construită acum 3 ani și nefuncțională până în prezent, arena nu poate genera venituri de sinestătător și nu este finanțată prin linie bugetară directă. Astfel, la mijlocul lunii iulie curent, Consiliul SRL „Arena Națională”, societate care gestionează complexul, a pus în discuție, pentru prima dată, inițierea și autorizarea procesului de insolvabilitate, dată fiind incapacitatea de plată. Tot din cauza datoriilor acumulate, construcția a fost deconectată de la rețeaua de alimentare cu gaze, iar la sfârșitul lunii august a fost la un pas să fie debranșată de la rețeaua de aprovizionare cu energie electrică și de la cea de apă și canalizare.