Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ Ce plănuia să facă…

DOC Ce plănuia să facă cu cei 500 de mii de euro? Cum a convins instanța bărbatul învinuit că ar fi încercat să aducă ilegal în țară banii în valiză. Detalii din sentința de achitare a lui Valeriu Timofti

Sursa: customs.gov.md

Valeriu Timofti, bărbatul care a încercat să intre în R. Moldova cu o valiză cu bani, în sumă totală de 550 de mii de euro, fiind învinuit de procurori pentru contrabandă, a declarat în instanța de judecată că i-ar fi spus angajatului Serviciului Vamal că vrea să declare banii, dar că l-a anunțat „cu voce înceată, din motive de securitate, deoarece era un automobil în spate”.

Acesta a spus că ar fi adus banii în R. Moldova pentru investiții imobiliare: „Deține foarte multe imobile în România și poate la bătrânețe intenţiona să se retragă de pe piața română”.

Cetățean al R. Moldova și României, presa a scris anterior că acesta era suspectat de afiliere cu fostul partid Șor.

„În valiză erau nişte haine deasupra, le-a dat la o parte, a arătat banii, acesta (vameșul n.r.) când a văzut banii a început să facă poze sau înregistrări video, l-a întrebat dacă urmează să depună declarație vamală, acesta nu a răspuns fiind în stare de şoc. Banii în valiză nu erau la vedere și la momentul când colaboratorul vamal a deschis valiza, acesta nu putea să vadă banii deoarece erau haine deasupra, dar dacă lua haine la o parte prin dorsală se vedea că sunt bani, deoarece aceștia erau puși haotic. La acel moment colaboratorul vamal a sunat un coleg, bănuiește că șeful de tură și acesta a venit, s-a uitat la bani, a început să filmeze cu telefonul, unul din ei, nu ştie care, a spus că este o «podstavă», au dat niște telefoane nu știe cui, după care i-au spus să dea valiza jos din automobil, a mutat locul automobilului pentru a elibera pista, a revenit la ghişeul unde se afla valiza, a luat-o și a mers în alt capăt la alt ghişeu. A crezut că merge pentru ca banii să fie număraţi şi pentru a completa declarația, aceștia s-au mai uitat odată în valiză, i-au spus să iasă și să aştepte, după care și aceștia au ieșit și au încuiat biroul, careva acte în perioada dată nu a semnat.

A aşteptat de la ora 06:00-11:00, până când din mun. * a venit echipa de ofițeri, între timp el a apelat avocatul care de asemenea a fost prezent la fața locului. Când intra în postul vamal intenționa să intre pe pista ce menționează bunuri necesare de declarat, deoarece intenționa să declare banii ce îi deținea în valiză. Colaboratorul nu a efectuat control minuțios acesta s-a rezumat la acțiunile care le-a menționat, axându-se doar pe valiză. Nu a comunicat vameșului că merge în vizită la mama deoarece aceasta este decedată (Procuratura a comunicat că bărbatul le-ar fi spus inspectorilor vamali că și-ar dori să revină în R. Moldova, în ospeție la mama sa n.r.)”, a declarat Valeriu Timofti în ședință de judecată.

Acesta a mai argumentat că suma de 550 000 de euro o deține din afacerile pe care le are în România din 1998, precum și a dividendelor primite de la companiile pe care le deține, precum: Reflux SRL (producerea de bunuri), TMT-Flowers (importul de flori și plante) și Foam Design (imobiliare). De asemenea, a declarat că ar fi împrumutat de la un prieten suma de 100 000 de euro.

„Suma de 550 000 intenționa să fie adusă pentru investiții în imobile în Republica Moldova, deoarece deține foarte multe imobile în România și poate la bătrânețe intenţiona să se retragă de pe piața română. Imediat cum intra cu banii în R. Moldova intenționa să-i depoziteze într-o bancă.

Cu sine la momentul traversării frontierei de stat nu avea asupra sa actele ce atestă proveniența banilor. În Republica Moldova nu dispun de domiciliu și urma să se oprească în hotel sau la rude, anterior cînd venea în aceeaşi zi pleca înapoi, dar sunt și rude la care se poate opri în Republica Moldova”, a mai explicat Tomfti.

De cealaltă parte, inspectorul superior al Biroului Vamal Centru care a efectuat controlul automobilului a povestit că bărbatul ar fi dat dovadă de „comportament manifestat prin agitație” și că ar fi comunicat că nu are nimic de declarat.

„În urma înregistrării numărului de înmatriculare a mijlocului de transport în sistemul informațional, inculpatul a fost întrebat dacă are ceva de declarat, acesta a răspuns că nu are nimic de declarat doar bunuri personale precum haine. Atunci a purces personal la controlul fizic vamal în baza analizei de risc, și anume comportamentul persoanei manifestat prin agitație. În automobil fiind doar şoferul. La întrebarea sa inculpatul a declarat că scopul călătoriei este vizita la mamă.

A fost rugat inculpatul în prezentarea portbagajului la control, în interiorului acestuia se afla o valiză și doi saci cu sol pentru plante, l-a întrebat ce are în valiză, s-a răspuns că sunt haine personale, a solicitat prezentarea valizei la control. Aceasta era separată în 2 compartimente, în primul compartiment erau haine, în al doilea compartiment sub o stofă de protecție a valizei s-au dovedit a fi bani în valută euro cu nominal diferit. La acel moment inculpatul i-a confirmat că acolo sunt bani, nu ține minte dacă a comunicat suma, dar vizual era o sumă mare. (…) Nu ține minte dacă inculpatul a fost întrebat la fața locului cui aparţine mijloacele băneşti şi cu ce scop îi transporta pe teritoriul Republicii Moldova. La momentul depistării mijloacelor financiare inculpatul avea stare de șoc”, a relatat în fața judecătoarei inspectorul superior al Biroului Vamal Centru.

Un alt martor în dosar este un medic primar legist, prietenul care i-ar fi dat suma de 100 de mii de euro.

„Cu inculpatul se cunosc de peste 20 ani, sunt vecini și rude prin afinitate deoarece acesta este nașul uneia din fiicele sale. La finele lunii august 2023 fiind împreună cu inculpatul la cabană, ultimul i-a relatat despre o idee şi anume un proiect imobiliar în R. Moldova, nu a intrat în amănunte, dar acesta i-a spus că ar avea nevoie în jur de 100 000 euro. La finele lunii septembrie 2023, inculpatul a venit la domiciliul său ca el să-i transmită banii, unde a transmis acestuia cu titlu de împrumut pe timp de 3 ani suma de 100 000 euro, fiind eliberată o recipisă în acest sens pe care el o păstrează cu indicarea tuturor condițiilor. De fapt, el nu era de acord cu perfectarea unei recipise dar inculpatul a insistat la întocmirea acesteia. Banii sunt adunaţi în timp și îi păstrează la domiciliu, atât el cât și soția sunt medici legiști și veniturile sale sunt declarate oficial și le permit posibilitatea de a pune bani deoparte, el are lunar un salariu de 7 000 euro și mai are surse de venit din practică privată ca expert în domeniu medicinei legale”, a relatat medicul.

Un alt bărbat a declarat că Valeriu Timofti îi este unchi și sunt asociați în cadrul a 5 companii. Prima companie a fost înființată în anul 2014, după care în cadrul grupului de companii au fost înregistrate și alte întreprinderi pe domenii imobiliare, asistență socială și comerţ.

„Companiile la care sunt asociaţi cu inculpatul: TMT Flowers, Foam Design, Slaviani Impeks, Brio-Resort, Brio-Catering, sunt active și dispun de un venit şi au o perioadă îndelungată de activitate, cu excepția ultimelor 2, iar cifra anuală de afaceri este de 8 milioane de euro. De asemenea persoanele juridice includ active sub formă de imobile în sumă de 2 milioane de euro. Inculpatul administrează TMT Flowers și Foam Design. Anual în luna septembrie companiile stabilesc şi repartizează dividende la asociați. La compania TMT Flowers și Foam Design au fost repartizate dividendele în luna septembrie 2023 în sumă de peste 200 000 euro pentru fiecare asociat, în acest sens se întocmeşte o hotărâre a asociaților, după care se depune declarație numerică către ANAF. Suma dividendelor a primit-o personal din casieria întreprinderii TMT Flowers, în urma vânzărilor realizate și a transmis-o inculpatului cu titlu de împrumut în baza înscrisurilor anexate la dosar, deoarece acesta intenţiona să realizeze o investiţie imobiliară în Republica Moldova. În calitate de administrator al întreprinderilor primeşte şi un salariu minim”, a relatat nepotul lui Timofti.

Concluziile judecătoarei Arina Ialanji

„Acuzarea în cadrul examinării cauzei în fond nu a obiectat asupra actelor confirmative ale provenienţei banilor şi nu le-a combătut în nici un mod, ceea ce indică asupra faptului că învinuirea incriminată lui Timofti Valeriu în rechizitoriu, şi anume că „provenienţa banilor nu a putut fi demonstrată”, nu este corectă şi întemeiată.

Ipoteza organului de urmărire penală şi a procurorului, potrivit căreia alte persoane în curs de identificare i-au predat banii în sumă de 550 000 euro lui Valeriu Timofti pentru a fi introduși pe teritoriul Republicii Moldova, nu şi-a găsit confirmare şi contravin probelor prezentate şi cercetate”.

Ce a solicitat procurora de caz

Procurora Olga Casian a solicitat de a-l recunoaşte vinovat pe Valeriu Timofti, de comiterea contrabandei şi a-i aplica o pedeapsă sub formă de privațiune de libertate pe un termen de 5 ani. Pedeapsa închisorii aplicată lui Valeriu Timofti urmând a fi executată parţial, cu stabilirea pedepsei închisorii de 2 ani şi 6 luni în penitenciar de tip semiînchis, cu suspendarea pedepsei neexecutate a închisorii de 2 ani şi 6 luni, stabilind termenul de probă de 3 ani, cu includerea în termenul pedepsei stabilite perioada de aflare în stare de reținere și arest. Totodată, s-a pretins încasarea din contul inculpatului a cheltuielilor pentru efectuarea expertizelor judiciare în sumă de 3 150 lei. Procuratura a solicitat ca mijloacele financiare în numerar în valută străină în sumă de 550 000 de euro (echivalentul a 10 527 000 lei n.r.), transmise spre păstrare la Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale, a se trece în proprietatea statului ca bun utilizat la comiterea infracțiunii.

În plus, acuzatoarea de stat a cerut instanței confiscarea specială a contravalorii unui mijloc de transport, în mărime de 91 200 de euro.

Timofti Valeriu by Ziarul de Gardă

Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), care a expediat dosarul în instanță, hotărârea urmează să fie contestată de acuzatorii de stat.