Câți bani va cheltui Guvernul R. Moldova în 2023 pentru Programul de reintegrare a țării
Guvernul a aprobat în cadrul ședinței din 10 mai Programului activităților de reintegrare a țării pentru anul 2023. Programul prevede realizarea a 26 de proiecte pentru dezvoltarea şi modernizarea instituțiilor medico-sanitare, celor din sistemul educațional, din domeniul culturii şi sportului, precum şi alte activități conexe realizării obiectivului guvernamental de reintegrare a țării.
Conform proiectului de hotărâre, Ministerul Finanțelor va finanța cheltuielile pentru activitățile de reintegrare în baza documentelor de plată pe care beneficiarii mijloacelor financiare le vor prezenta către trezoreriile regionale. Valoarea totală a proiectelor selectate se încadrează în suma de 15 milioane de lei, alocată în acest scop din bugetul de stat pentru anul 2023, potrivit documentului aprobat de Guvern.
Termenul-limită de implementare a proiectelor pentru dezvoltarea şi modernizarea instituțiilor medico-sanitare, celor din sistemul educațional, din domeniul culturii şi sportului este sfârșitul anului 2023.
„Programul își propune drept scop finanțarea unor proiecte de interes comunitar în localitățile din Zona de Securitate, care au menirea să contribuie la promovarea respectării drepturilor fundamentale ale omului, sprijinirea activității instituțiilor amplasate în Zona de Securitate, modernizarea infrastructurii, eficientizarea serviciilor publice, ocrotirea sănătății, dezvoltarea patrimoniului cultural/ arhitectural/ artistic, educație şi sport, precum şi alte acțiuni ce contribuie la realizarea obiectivului guvernamental de reintegrare a țării”, potrivit hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea Programului activităților de reintegrare a țării pentru anul 2023.
În lista celor 26 de proiecte se regăsește și cel privind acordarea unui ajutor material unic pentru dotarea cu utilaje, mobilier sau pentru alte necesități ale mai multor instituții de învățământ. Astfel, câte 100 de mii de lei vor primi: Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun” din Bender, Liceului Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfînt” din Grigoriopol, Liceului Teoretic „Evrica” din Rîbnița, Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Dubăsari, Școlii de tip internat pentru copii rămași fără ocrotirea părintească din Bender, Gimnaziului Roghi din Dubăsari și a Gimnaziului „Constantin Sucitu” din Corjova, raionul Dubăsari.
De asemenea, în lista de proiecte este instalarea sistemului mecanic de ventilare a blocului de regim nr. 1 din cadrul Penitenciarului nr. 12 -Bender, precum și instalarea sistemului de tratare a apei potabile la Penitenciarul nr.8-Bender.
Potrivit Biroului politici de reintegrare, în perioada 2011-2022 au fost implementate 12 programe guvernamentale de reintegrare a țării, cu realizarea a 518 de proiecte, în valoare de peste 160 milioane de lei, având drept obiectiv soluționarea problemelor stringente din Zona de Securitate, dezvoltarea comunitară durabilă, realizarea dezideratului de reintegrare a țării.