Cabinetul de miniștri a aprobat modificarea Regulamentului privind subvenționarea agricultorilor și alocă încă 100 de mln. de lei. Chicu: „Guvernul și-a îndeplinit acele promisiuni pe care le-a avut”
Guvernul a aprobat miercuri, 19 august, un proiect de hotărâre privind achitarea compensațiilor pentru agricultorii care au avut de suferit din cauza secete cu încă 100 de milioane de lei. Banii au fost alocați din Fondul de intervenție al Executivului pentru atenuarea consecințelor calamităților naturale din sistemul agrar.
Astfel, Guvernul va aloca 300 milioane de lei agricultorilor pentru a compensa pierderile înregistrate în cazul culturilor cerealiere de prima grupă.
„Această suplinire vine ca urmare a vizitelor în teritoriu și a discuțiilor cu agricultorii”, a declarat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului Ion Perju.
Tot astăzi, membrii cabinetului de miniștri a simplificat procedura de acordare a compensațiilor bănești pentru agricultori. Executivul a exclus din lista documentelor obligatorii extrasele din Registrul bunurilor imobile și Registrul contractelor de arendă.
Compensațiile de care vor beneficia agricultorii pentru atenuarea calamităților naturale din acest an:
Ministrul Ion Perju a menționat că întregul proces de obținere a subvențiilor va dura aproximativ două săptămâni.
Agricultorii sunt îndemnați să depună actele la AIPA pentru a primi compensația în valoare de 1.500 de lei/ha, sumă de care agricultorii s-au arătat nemulțumiți și au cerut 3.000 de lei.
Totuși, în timp ce prim-ministrul Ion Chicu a declarat, în cadrul ședinței Guvernului de astăzi că „Guvernul și-a îndeplinit acele promisiuni pe care le-am avut”, liderul fracțiunii Platforma DA, deputatul Alexandru Slusari acuză Guvernul că nu-și ține cuvântul și că „agricultorii s-au săturat de promisiuni. Ei cer suplinirea compensației până la 3000 de lei per hectar și perspective pentru grupa a 2-a de cereale”.
La 11 august curent, agricultorii au anunțat proteste, iar la 13 august aceștia s-au deplasat cu tehnica agricolă la Chișinău. Aceștia au cerut declararea Stării Excepționale în agricultură, scutirea de la plata impozitelor salariale pe venit și funciar, indenitifcarea resurselor finanicare pentru acoperirea cheltuielilor de procurare a materialului semincier, acoperirea pagubelor financiare suferite de către întreprinderile agricole în urma căderii masive a grindinii, dar și explicații publice de la ministrul Agriculturii privind inactivitatea sistemelor antigrindină.
După mai multe schimburi de replici între premier și unii agricultori, sâmbătă a avut o primă rundă de discuții cu Executivul la care s-au convenit mai multe măsuri ce țin de simplificarea procedurii de depunere a dosarelor pentru agenții economici care au înregistrat pierderi mai mari de 60 la sută și necesitatea prezentării extrasului din Registrul bunurilor imobile sau din Registrul contractelor de arendă. De asemenea, Guvernul le-a promis creșterea cu 500 de lei, până la 1500 de lei compensare pentru fiecare hectar de grâne afectat de secetă. Agricultorii s-au declarat nemulțumiți de această sumă și au cerut 3000 de lei.