Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ Bugetul de stat pentru…

DOC Bugetul de stat pentru anul 2020: Ce spune ministrul Finanțelor despre deficit și cota TVA pentru HoReCa

Miercuri, 27 noiembrie, Guvernul a aprobat proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2020, publicat cu doar câteva minute înainte de începerea ședinței. Decizia a fost criticată de unii reprezentanți ai blocului ACUM.

În proiect sunt prognozate venituri de 44,1 miliarde de lei, cheltuieli de 51,5 miliarde de lei și un deficit de 7,4 miliarde de lei. La prezentarea din cadrul ședinței Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective de luni, 25 noiembrie, cheltuielile erau de 50,2 miliarde de lei, iar deficitul – 6,1 miliarde de lei.

„Deficitul a crescut cu 1,3 miliarde de lei, sumă care constituie echivalentul eventualului împrumut de finanțare investițional, care va fi atras de Republica Moldova pentru dezvoltarea infrastructurii drumurilor. Deficitul real este de 2,6 miliarde de lei, care vizează componenta de bază, diferența dintre venituri și cheltuieli a bugetului de stat; cealaltă parte a deficitului vizează componenta investițională”, a comentat ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, după ședința Executivului.

Potrivit acestuia, deficitul de 2,6 miliarde de lei va fi acoperit din: împrumuturi pe piața internă, plasarea valorilor imobiliare de stat și privatizarea patrimoniului public.

„Sunt și surse externe prevăzute, însă doar cele care, în viziunea noastră, ar putea să fie așteptate pe parcursul anului viitor. Un eventual împrumut din partea României nu este inclus”, a precizat acesta.

Întrebat despre reducerea cotei TVA pentru HoReCa, criticată anterior de premierul Ion Chicu, Pușcuța a spus că acest lucru ar putea fi posibil abia de la 1 ianuarie 2021.

„Angajamentele pe care le are Republica Moldova vor fi respectate. Actualmente, nu este preconizată modificarea acestei taxe. Discuțiile vor continua pe parcursul anului 2020”, a afirmat el.

Fosta ministră a Finanțelor, Natalia Gavrilița, dar și unii deputați ai blocului ACUM au criticat graba cu care a fost aprobat proiectul și „lipsa de transparență”.

„Bugetul pentru anul viitor are două obiective principale: investiții masive în infrastructura țării, în special în drumuri, și crearea locurilor noi de muncă și sporirea bunăstării cetățenilor”, a specificat șeful Cabinetului de miniștri, Ion Chicu.

El a spus în debutul ședinței că proiectele aprobate astăzi au fost elaborate chiar și în noaptea de duminică, iar el a fost atunci la Ministerul Finanțelor pentru a-și încuraja colegii.

Proiectul de lege urmează să fie votat de Parlament.