Dezbateri publice: Ambasada SUA pe terenul fostului Stadion Republican
În locul fostului Stadion Republican din Chişinău ar putea fi construit noul sediu al Ambasadei Statelor Unite ale Americii (SUA), care vrea să cumpere terenul. Asta prevede un „Proiect de lege privind desfiinţarea Stadionului Republican”, propus consultărilor publice de către Ministerul Economiei şi Infrastructurii. Documentul a fost elaborat după ce, în decembrie 2017, SUA şi-au exprimat dorinţa de a procura terenul cu suprafaţa de 5,1814 hectare, amplasat pe str. Tighina nr. 12 din Chişinău, proprietate publică a statului.
Intenţia SUA a fost formulată printr-o dispoziţie a Guvernului din 5 martie 2018 şi prin demersul Cancelariei de Stat din 22 marite 2018 privind elaborarea şi promovarea actelor normative necesare realizării prevederilor Memorandumului de Înţelegere între Guvernul R. Moldova şi SUA privind achiziționarea proprietății publice pentru construcția unui nou sediu al Ambasadei SUA în R. Moldova.
După aprobarea proiectului de lege de către Parlament, terenul va fi transmis, cu titlu oneros, la preţ de piaţă, în proprietatea SUA cu scopul de a construi noul sediu al Ambasadei SUA la Chişinău. Conform proiectului de lege, Guvernul R. Moldova va determina valoarea terenului, va negocia preţul şi va semna contractul de vânzare/cumpărare a bunului imobil.
Stadionul Republican a fost construit în anul 1952. Acesta a fost închis în anul 2006 şi demolat la indicația fostului premier Vasile Tarlev în anul 2007, cu promisiunea de a ridica o altă arenă în același loc. În 2014, experţii imobiliari au constatat că terenul pe care a fost Stadionul Republican valorează aproximativ 20 milioane de euro.
Oficial, terenul fostului stadion se întinde pe o suprafaţă de 5,18 ha. Doar că aproape 20% din acest spaţiu, adică aproape un hectar, este ocupat, legal, de mai multe firme. Terenul este acum în gestiunea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC).
Stadionul Republican a fost demolat în 2007, atunci când Guvernul era condus de către premierul Vasile Tarlev. Acesta susţine că stadionul a fost demolat la cererile UEFA şi FIFA, pentru că era în stare avariată, fiind interzise acţiunile sportive pe el. „Dacă nu era demolat, R. Moldova risca să fie exclusă din competiţiile internaţionale. Urma, după demolare, ca la 1 martie 2009 un nou stadion, cu 35 de mii de locuri, să fie dat în exploatare. Când am plecat din funcţie, în 2008, ceva s-a rupt. Probabil au fost jocuri în Guvern, nu ştiu unde, nu ştiu ce, iar acest proiect a fost aruncat la coşul de gunoi”, declara anterior, pentru ZdG, Vasile Tarlev, fostul premier.