Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Detalii din raportul PG privind…

Detalii din raportul PG privind frauda bancară. Cum evoluează dosarul în care figurează Plahotniuc

Procuratura Generală (PG) a transmis Parlamentului raportul privind investigarea devalizării sistemului bancar din R. Moldova. Conținutul documentului a fost publicat de către deputatul Chiril Moțpan și conţine o descriere a factorilor care au generat devalizarea băncilor comerciale, modul de utilizare a banilor fraudaţi, mersul urmăririi penale şi rezultatele identificării bunurilor şi mijloacelor financiare pentru recuperarea prejudiciului cauzat.

Factorii care au dus la devalizarea băncilor comerciale

Conform raportului, în cadrul instrumentării cauzelor penale privind devalizarea celor trei bănci comerciale, s-au constatat mai mulţi factorii de risc care constituie cauza prejudicierii sistemului bancar:

  • gestionarea defectuoasă şi managementul fraudulos a băncilor comerciale „Banca de Economii” S.A., „Banca Socială” S.A. şi „Unibank” S.A.;
  • creditarea masivă a persoanelor afiliate acţionarilor cu încălcarea regulelor de creditare;
  • plasări excesive a mijloacelor financiare în străinătate cu încălcarea normelor prudenţiale de risc;
  • raportarea eronată către Banca Naţională a Moldovei a poziţiei financiare în cazul celor trei bănci comerciale;
  • falsificarea documentelor şi evidenţei contabile.

Subiecţii care sunt vizaţi în aceste cauze penale sunt persoane fizice, persoane juridice (beneficiari ai creditelor bancare), funcţionari din cadrul celor trei bănci comerciale, persoane publice şi persoane cu funcţie de demnitate publică.

Modul de utilizare a banilor fraudaţi

Resursele care au dispărut din sistemul bancar au fost utilizate pentru: rambursarea creditelor bancare contractate anterior de la băncile fraudate, devenite scadente; plăţi în contul diferitor companii producătoare de mărfuri şi prestatoare de servicii, rezidente ale Germaniei, Austriei, Elveţiei, Italiei, Franţei, Monaco, Portugaliei, etc. fiind procurate servicii de zboruri charter, servicii hoteliere şi turistice, servicii medicale, bunuri imobile şi mobile, accesorii de lux etc; transferuri în conturile bancare ale diferitor persoane fizice, deschise în bănci comerciale din străinătate; precum și pentru plăţi în conturile unui grup de companii off-shore.

Cauza penală în care figurează Vlad Plahotniuc

Conform raportului PG, în cadrul urmăririi penale pe cauza penală nr.2019978205 a fost începută la 23 septembrie curent, conform elementelor infracţiunii prevăzute de art.243 alin.(3) lit. b) din Codul penal, pe faptul spălării banilor în proporţii deosebit de mari, în care este vizat fostul lider democrat Vlad Plahotniuc, au fost recunoscuți și audiați șase bănuiți.

Totodată, două persoane au fost puse sub învinuire, iar opt au fost audiați în calitate de martori.

PG mai comunică faptul că au fost efectuate percheziţii în cinci locaţii, au fost dispuse șapte măsuri speciale de investigaţii, au fost trimise comisii rogatorii de asistenţă juridică internaţională în Letonia, Romania, Emiratele Arabe Unite, Singapore, Hong Kong, au fost ridicate 15 documente şi obiecte, fiind examinate 10. De asemenea, instituția adaugă că au fost înregistrate 31 de participări în instanţa de judecată și 34 de demersuri, delegaţii și solicitări.

Conform raportului, în total, a fost aplicat sechestru pe 127 de bunuri, valoarea fiind de 1 190 180 980 de lei.