Deputat: „Intenționăm să anulăm regimul duty-free pe teritoriul R. Moldova”
Regimul duty-free pentru magazinele amplasate la ieșirile din R. Moldova ar urma să fie anulat. Despre elaborarea unui proiect de lege în acest sens a anunțat luni, 26 septembrie, deputatul Dumitru Alaiba, președinte al Comisiei economie, buget și finanțe.
„Intenționăm să anulăm regimul duty-free de pe teritoriul R. Moldova. Ca guvernare, ca aleși ai poporului și ca simpli cetățeni credem în principiul echității, credem că fiecare trebuie să-și achite partea corectă de impozite. Astfel încât, acest stat să poată avea grijă de cei mai vulnerabili din cetățenii săi (…). Doar în primele 6 luni ale anului curent, regimul duty-free a beneficiat de privilegii fiscale în sumă de peste un miliard de lei. Vorbim de TVA, accize și taxe vamale. Asta însemnă că doar în anul 2022 scutirile totale vor fi de peste 2 miliarde de lei. Au fost ani în care această cifră se apropia de 4 miliarde de lei”, a afirmat Dumitru Alaiba.
Deputatul a precizat că odată ce legea va fi votată de Parlament, magazinele „duty-free vor dispărea la expirarea licenței. Potrivit lui Alaiba, în cazul Aeroportului este vorba de luna decembrie 2022.
„Nu însemnă că însăși punctele comerciale vor fi interzise. Pe modelul Uniunii Europene, puncte comerciale, magazine vor putea fi instalate în acea zonă în continuare doar că vor achita toate taxele, așa cum trebuie să achite orice antreprenor”, a menționat președintele Comisiei economie, buget și finanțe.
În aprilie 2020, într-o hotărâre prin care Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru o serie de măsuri de susținere a cetățenilor în perioada stării de urgență s-au găsit mai multe modificări la Codul Fiscal care vizează activitatea magazinelor duty-free.
Respectiv, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru modificarea conținutului alin. (9) art. 24 din Codul Fiscal, prin eliminarea textului „amplasat în zona plecării de pe teritoriul Republicii Moldova”.
Alin. (9), art. 24, CF: „Suma accizelor achitată la introducerea pe teritoriul vamal al Republicii Moldova a mărfurilor străine supuse accizelor în regim vamal de import se restituie la scoaterea acestora de pe teritoriul vamal, la plasarea lor sub destinaţie vamală magazin duty-free amplasat în zona plecării de pe teritoriul Republicii Moldova, la plasarea lor sub destinaţie vamală zonă liberă, în modul stabilit de Guvern”.
Potrivit opoziției parlamentare de atunci, sub pretextul „măsurilor de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență” ar fi fost favorizate anumite afaceri.
Deputatul PAS Radu Marian a afirmat că modificarea respectivă din Codul Fiscal eliminină o „prevedere introdusă în iunie 2019, care oferea dreptul la restituirea accizelor doar magazinelor duty-free amplasate în zona plecării de pe teritoriul Republici Moldova”, respectiv, acum ar fi favorizate magazinele duty-free de la „granița” cu regiunea transnistreană și „redeschisă” o „portiță de contrabandă”.
Anterior, în perioada Guvernului Sandu, Parlamentul a aprobat un proiect de lege cu privire la anularea facilităților fiscale pentru magazinele de tip duty-free, amplasate la intrarea în R. Moldova, precum și cele aflate pe teritoriul temporar necontrolat de către organele constituționale ale Republicii Moldova. Potrivit modificărilor, magazinele respective urmau a fi impozitate, pentru a reduce riscurile de contrabandă, dar și pentru a crea o concurență echitabilă.
Rețeaua de magazine duty-free, controlată de Ilan Șor, a fost printre primele active asupra cărora oamenii legii au pus sechestru în iunie 2019, imediat după fuga din țară a fostului primar de Orhei. Însă interdicția a durat doar jumătate de an. După ce a fost ridicată, proprietarii în acte ai rețelei de duty-free-uri au migrat de câteva ori, de la afaceriști locali, la ciprioți, germani şi evrei.
În cele din urmă, afacere duty-free a fost preluată de proprietarul unei bănci rusești domiciliat în Israel, în același oraș în care Ilan Şor a fost surprins în repetate rânduri, a scris RISE Moldova.