Declarații halucinante, emise de Ambasada Federației Ruse la Chișinău despre criza din stânga Nistrului. Guvernul denunță „jocurile geopolitice tot mai periculoase și necinstite ale Moscovei”
Biroul politici de reintegrare anunță că constată „cu neliniște intensificarea retoricii și acțiunilor anti-moldovenești” ale Moscovei și Tiraspolului din ultimele zile. Chișinăul susține că „are tot temeiul să creadă că se urmărește un scenariu de destabilizare a situației din țară, de defăimare a autorităților constituționale și de diseminare a fricii și nesiguranței în rândul cetățenilor”.
Și Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că „respinge cu fermitate dezinformarea periculoasă lansată de Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova, care încearcă să deturneze responsabilitatea pentru o criză pe care Moscova însăși a generat-o”.
MAE a dispus convocarea reprezentantului Ambasadei Federației Ruse.
Biroul politici de reintegrare subliniază că, contrar afirmațiilor făcute de liderul separatist Vadim Krasnoselski, Chișinăul a venit cu propuneri, inclusiv adresări în scris, către Tiraspol, în care „se specifica clar” disponibilitatea Guvernului Republicii Moldova de a-și ajuta cetățenii din raionale de est și de a stabili un mecanism de dialog cu cei din Tiraspol în acest sens.
„Răspunsul a fost unul de respingere totală a acestor oferte”, notează Biroul.
„Și mai surprinzătoare” ar fi afirmațiile făcute luni, 6 ianuarie, de Ambasada Federației Ruse la Chișinău, conform cărora responsabil de situația din estul țării ar fi guvernul moldovean.
„Contrar celor afirmate de reprezentanța diplomatică rusă, Chișinăul n-a sistat livrarea gazului către regiunea transnistreană și nici n-a anulat contractul cu „Gazprom”, care e valabil până în septembrie 2026. Încetarea contractului de tranzit prin Ucraina este la fel un pretext absolut fals, întrucât există posibilitatea livrării gazului natural prin gazoductul transbalcanic. Reamintim că malul drept nu consumă gaz importat din Federația Rusă, iar evocarea pretinsei datorii a Chișinăului față de concernul rus este neavenită. Altminteri, nici „Gazprom” și nici Ambasada Federației Ruse nu fac nicio referință la datoria de circa 11 miliarde de dolari SUA acumulată în mod fraudulos de-a lungul anilor în stânga Nistrului, însă speculează o pretinsă datorie de 15 ori mai mică a companiei „Moldovagaz” pentru a priva consumatorii din raioanele de est ale țării de gaz și energie electrică în toiul iernii.
Responsabilitatea pentru situația creată în raioanele est ale țării se datorează în totalitate jocurilor geopolitice tot mai periculoase și necinstite ale Moscovei, care prin aceste acțiuni pun la îndoială rolul de mediator și garant al Federației Ruse în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană. Acțiunile întreprinse de Moscova și acoliții săi de la Tiraspol în ultimele săptămâni subminează încrederea în toate mecanismele existente de negociere privind soluționarea acestui dosar și compromit eforturile Chișinăului din ultimii trei ani de a menține pacea și stabilitatea în țară și în regiune”, se arată într-un comunicat de presă emis de Birou.
MAE: „Adevărata responsabilitate aparține exclusiv Moscovei”
„Condamnăm categoric afirmațiile false, menite să dezbine societatea din Republica Moldova și să camufleze adevărata origine a crizei energetice din regiunea transnistreană. Este o încercare cinică de a manipula opinia publică și de a transfera vina asupra Chișinăului sau a Kievului, în timp ce adevărata responsabilitate aparține exclusiv Moscovei.
Să fie foarte clar: responsabilitatea pentru livrările de gaze în regiunea transnistreană revine integral Federației Ruse și companiei Gazprom, care au ales să nu își respecte obligațiile contractuale și să nu ofere soluții viabile pentru asigurarea continuității livrărilor de gaze. Decizia de a sista livrările este una strict politică, cu scopul de a destabiliza Republica Moldova. Orice încercare de a atribui această responsabilitate altor părți este nu doar falsă, ci și profund cinică.
Guvernul Republicii Moldova a demonstrat prin acțiuni concrete că este angajat în sprijinirea cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv în perioade dificile, precum sezonul rece. Țara noastră condamnă ferm retorica provocatoare și insinuările periculoase referitoare la o presupusă „soluționare cu forța” a dosarului transnistrean. Republica Moldova rămâne ferm angajată în reintegrarea pașnică a țării, prin dialog și respectarea suveranității și integrității sale teritoriale.
Ministerul Afacerilor Externe cere insistent Ambasadei Federației Ruse să înceteze imediat campania de dezinformare, care dăunează și mai mult relațiilor bilaterale, și tensionează situația regională”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE, Tatiana Barac.
Ambasada: „Kievul a oprit cu cinism tranzitul de gaze rusești în perioada de iarnă pentru a condamna populația Transnistriei la suferință”
Ambasada Federației Ruse a emis luni un comunicat de presă în care și-a exprimat „îngrijorarea” pentru „deteriorarea rapidă a situației de pe malul stâng din cauza lipsei gazului rusesc”. Reprezentanța statului care duce de aproape trei ani un război la scară largă împotriva Ucrainei susține că „este necesar să realizăm că ignorarea deliberată de către autoritățile de la Chișinău a numeroaselor probleme în relațiile cu Gazprom este principalul motiv al actualei situații de criză din regiune”.
Astfel, deși ar putea livra în continuare gaze naturale în regiunea transnistreană, în timp ce contractul semnat este încă valabil, Federația Rusă se declară „privată de posibilitatea tehnică și juridică” și pasează responsabilitatea pe Ucraina.
„În plus, politica distructivă a regimului criminal Zelenski nu face decât să alimenteze criza energetică din Moldova. După cum Gazprom a raportat anterior, din cauza refuzului repetat și explicit al părții ucrainene de a prelungi acordurile de transport de gaze, Gazprom a fost privat de posibilitatea tehnică și juridică de a furniza gaze pentru tranzit prin Ucraina, inclusiv către Transnistria, începând cu 1 ianuarie 2025. Astfel, Kievul a oprit cu cinism tranzitul de gaze rusești în perioada de iarnă pentru a condamna populația Transnistriei la suferință și pentru a lăsa sute de mii de cetățeni fără căldură și apă caldă. Disponibilitatea funcționarilor locali de a oferi „asistență” regiunii, care acum este simulată, pare ipocrită”, se arată în comunicatul de presă al Ambasadei, care invocă că „mass-media pro-guvernamentală de la Chișinău și Kiev” ar „răspândi acuzații false și manipulatoare că „Moscova a abandonat Tiraspolul””.
Gazprom a anunțat oficial sâmbătă, 28 decembrie, că din 1 ianuarie 2025 va sista livrarea de gaze către stânga Nistrului. În comunicatul transmis de companie se invocă faptul că Moldovagaz „nu își îndeplinește în mod regulat obligațiile de plată în temeiul contractului existent, ceea ce reprezintă o încălcare semnificativă a termenilor acestuia”. „Rusia folosește energia ca armă politică, transformând oamenii din regiunea transnistreană, pe care o controlează prin armata staționată ilegal, în ostatici”. Astfel a comentat prim-ministrului Dorin Recean decizia Gazprom de a nu mai livra gaze în regiunea transnistreană după 1 ianuarie 2025.