Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   De Ziua Antreprenorului, 20 de…

De Ziua Antreprenorului, 20 de întreprinzători au primit finanțare nerambursabilă în valoare de peste șase milioane de lei

Sursa foto: oda.md

Prima ediție a Zilei Profesionale a Antreprenorului a fost marcată în R. Moldova pe 27 iunie. Evenimentul organizat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED) și Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) a reunit antreprenori, oficiali guvernamentali și reprezentanți ai sectorului bancar, se arată într-un comunicat joi, 27 iunie.

La eveniment au fost anunțați cei 20 de noi beneficiari de granturi prin programele ODA. Aceștia au accesat finanțare nerambursabilă de 6,21 milioane de lei, cu investiții planificate de 8,6 milioane de lei.

„Susținem antreprenorii noștri prin reformele noastre, prin programe de finanțare și consultanță. Inițiativele noastre oferă suport concret pentru dezvoltarea afacerilor. Vom continua să îmbunătățim politicile de stat pentru a facilita accesul mai multor întreprinderi la finanțare și pentru a construi un mediu de afaceri prielnic dezvoltării”, a declarat Dumitru Alaiba, vicepremierul și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, menționând că antreprenorii sunt pilonii economiei noastre și principalii beneficiari ai reformelor promovate.

Însărcinată cu afaceri ad interim, în cadrul Delegației Uniunii Europene, Magdalena Mueller-Uri a venit cu un mesaj către antreprenorii din Moldova.

„Cu acest prilej felicit Guvernul, antreprenorii și toți cetățenii R. Moldova pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare la UE, un pas cu adevărat istoric atât pentru Moldova, cât și pentru Uniunea Europeană. Procesul de aderare și alinierea ulterioară la principiile UE vor contribui la îmbunătățirea în continuare a mediului de afaceri și la valorificarea potențialului de creștere al IMM-urilor.

Proiectul UE pentru o economie durabilă, inovatoare, ecologică și competitivă (EU4SMEs), un grant de opt milioane de euro pentru ODA este doar o continuare a sprijinului nostru strategic pentru IMM-urile din Moldova.”

Prezent la eveniment, deputatul și președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian a reafirmat angajamentul țării noastre în dezvoltarea antreprenoriatului.

„În contextul Zilei Antreprenorului reiterăm angajamentul nostru ferm de a crea un mediu de afaceri prietenos și de a sprijini inițiativele antreprenoriale. Vom continua să simplificăm procedurile birocratice, să reducem povara administrativă și să îmbunătățim accesul la finanțare pentru antreprenori” a declarat Radu Marian.

„Fiecare antreprenor este un partener esențial în construirea unei economii puternice și sustenabile. Ziua profesională a antreprenorului este o ocazie de a recunoaște contribuția lor valoroasă și de a promova un climat de afaceri favorabil, bazat pe colaborare și încredere reciprocă” a menționat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru.

Potrivit organizatorilor, evenimentul a oferit o platformă de discuții și sesiuni interactive, facilitând accesul antreprenorilor la informații esențiale privind finanțarea și dezvoltarea afacerilor mici și mijlocii. Una dintre temele centrale a fost accesul la finanțare, unde Alina Cebotariov, directorul adjunct al ODA, a prezentat oportunitățile oferite de ODA prin Fondul de Garantare și Programul Guvernamental 373. 

„În numele ODA vă suntem recunoscători pentru pasiunea și entuziasmul cu care investiți în afacerile voastre, desigur, ODA va rămâne un partener sustenabil și mereu aproape, echipa ODA este angajată să vă sprijine, să vă ofere consultanță, să contribuie la transformarea afacerilor dumneavoastră.

Ne place să facem echipă cu voi și vă dorim încredere, determinare și viziune, ca toate pe care le planificați să se îndeplinească. La mulți ani, de ziua voastră și în fiecare zi!”, a spus Alina Cebotariov

În ultimii doi ani, prin programele gestionate de ODA au fost sprijiniți circa 8300 de antreprenori prin servicii de consultanță, instruire și programe de granturi, care au atins valoarea totală a finanțării nerambursabile de 2,5 miliarde de lei. Odată cu implementarea diferitor proiecte, antreprenorii au creat și menținut aproximativ 16.760 de locuri de muncă. Investițiile acestora în economie însumează aproximativ 4,8 miliarde de lei.

Sărbătoarea profesională „Ziua Antreprenorului”,  a fost instituită prin Hotărâre de Guvern, pe 29 mai curent și va fi marcată în fiecare an, pe 27 iunie.