De ce prețul unui baril de petrol american a ajuns să fie negativ pentru prima dată în istorie
La 21 aprilie, prețul petrolului american a scăzut la un nivel nemaivăzut din istorie, coborând sub nivelul de un dolar pentru un baril de West Texas Intermediate (WTI). Ieftinirea barilului de WTI a durat însă doar o zi, transmite Mold-Street, precizând că totul s-a întâmplat ca urmare a expirării pe 20 aprilie a contractelor de livrare pentru luna mai.
Astfel, întrucât pe piață s-a format un exces de petrol, comercianții nu au putut găsi cumpărători pentru contractele din luna mai. Drept urmare, prețurile au scăzut la niveluri negative – asta înseamnă că vânzătorii plătesc cumpărătorilor, astfel încât aceștia din urmă să ia petrolul.
Căderea prețului a avut loc ca urmare a scăderii accentuate a cererii de petrol, cauzate de combaterea coronavirusului, care a dus la faptul că aproape toate depozitele de petrol sunt pline.
Există speranțe că situația se va redresa în luna mai, când țările OPEC vor începe să reducă producția de hidrocarburi. Multe companii petroliere americane și-au anunțat deja planurile de reducere a producției de țiței, iar acest lucru dă speranțe petroliștilor că prețurile petrolului vor reveni la normal.
Marți dimineața, cotația petrolului WTI a revenit la normal și un baril costă mai mult de 21 de dolari.