„De ce administrația Trump aplică tarife vamale de 31% exporturilor moldovenești în SUA?” Explicațiile unui expert economic

„Am văzut afirmații că iaca – „moldovenii sunt varză la negocieri cu noua administrație Trump”, de asta avem unul din cele mai mari tarife la exporturile noastre aplicate – de 31%. Nu o să dau apreciere relațiilor actuale moldo-americane – diplomația noastră poate că nu are relații prea bune cu noua administrație SUA, dar ele nu au nicio legătură cu logica aplicării tarifului de 31%”, susține analistul economic Stas Madan, director de program în cadrul Centrului Analitic Independent „Expert Grup”, într-o postare publică.
Președintele Donald Trump a prezentat miercuri, 2 aprilie, ratele „tarifelor reciproce” ale SUA cu care se vor confrunta mai mult de 180 de țări și teritorii, inclusiv R. Moldova, în cadrul noii sale politici comerciale radicale. Astfel, el a impus țării noastre taxe vamale de 31%.
Citiți și: Dorin Recean, despre rata taxei vamale impuse de către Trump R. Moldova: „2,5% din comerț este afectat”
„Din mai multe postări pe rețeaua X am putut desprinde că de fapt toate tarifele aplicate de SUA sunt după aceeași metodologie aritmetică, care nu are legătură cu negocierile politice”, afirmă Madan.
„În tabelele prezentate de Donald Trump, alături de noile tarife aplicate mai este o coloană cu denumirea Tarrifs charged to the US (Tarife aplicate pentru SUA), deși formula după care a fost calculat procentul dat nu are legătură cu tarifele în sine. De fapt, acel procent calculat e raportul dintre balanța comercială negativă a SUA și valoarea importurilor SUA din statul respectiv. Pentru țările unde SUA are balanță comercială pozitivă a fost aplicat un tarif de 10%, un fel de valoare de intrare pentru toți care vor să exporte în SUA, indiferent de balanța comercială”, constată expertul.
„De exemplu, Uniunea Europeană are aplicat un tarif de 20%. Cum s-a ajuns la el? În anul 2024 din perspectiva SUA (e important de accentuat asta), exporturile SUA către UE au totalizat aproximativ 370,2 miliarde de dolari, iar importurile SUA din UE au totalizat aproximativ 605,8 miliarde de dolari. Acest lucru a dus la un deficit comercial al SUA de aproximativ 235,6 miliarde de dolari față de UE. Dacă împărțim 235,6 la 605,8 și înmulțim la 100% obținem 39% care stau în dreptul UE în tabelelel prezentate de președintele SUA. Mai departe, tariful de 20% a fost aplicat prin împărțirea celor 39% la 2”, concluzionează Stas Madan.
„Acum să luăm cazul Republicii Moldova și cum s-a ajuns la tariful de 31%. În anul 2024 din perspectiva SUA, exporturile SUA către Republica Moldova au totalizat aproximativ 53,6 milioane de dolari, iar importurile SUA din Republica Moldova au totalizat aproximativ 142 milioane de dolari. Acest lucru a dus la un deficit comercial al SUA de aproximativ 88,4 milioane de dolari față de Republica Moldova. Dacă împărțim 88,4 la 142 și înmulțim la 100% obținem 62% care stau în dreptul Republicii Moldova în tabelele prezentate de președintele SUA. Mai departe, tariful de 31% a fost aplicat prin împărțirea celor 62% la 2”, a constatat Madan.
„Dacă o să aplicați formula dată și pentru alte state o să vedeți că peste tot funcționează. De ce am scris mai sus că cifrele pe comerț sunt calculate din perspectiva SUA? Mai ales că dacă ne uităm la statisticile noastre, în anul 2024 valoarea exporturilor noastre în SUA au fost de 90 milioane USD (și nu 142), iar valoarea importurilor din SUA în sumă de 135 milioane USD (și nu 53,6). Așadar, în statisticile internaționale, exporturile sunt calculate în condiții FOB (Free on Board), iar importurile în condiții CIF (Cost, Insurance, and Freight). În statistici, FOB reprezintă valoarea bunurilor la granița țării exportatoare, incluzând:
Prețul de producție al mărfii
Costurile de transport intern până la punctul de export
Taxele și comisioanele asociate exportului
Nu include costurile de transport internațional și asigurare după ce bunurile părăsesc țara de origine. În statistici, CIF reprezintă valoarea bunurilor la granița țării importatoare, incluzând:
Valoarea FOB (adică prețul bunurilor și costurile de transport intern în țara de export)
Costul transportului internațional până la destinație
Costul asigurării pe durata transportului
Având în vedere distanța mare dintre R. Moldova și SUA, transporturile, logistica și asigurarea crește substanțial valoarea bunurilor de la ieșirea din țară până la intrarea în țara de destinație. De aici și diferențele și explicația că atât din perspectiva noastră, cât și a SUA, ambii avem deficit comercial în statistici unii cu alții”, a remarcat Stas Madan.