Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Cum (încă nu) putem beneficia…

Cum (încă nu) putem beneficia de prețuri diferențiate la energie electrică în funcție de orele de consum, din 20 ianuarie: tot ce trebuie să știi

Sursa: undp.org

Companiile și consumatorii casnici cu contoare inteligente vor plăti tarife diferențiate pentru energia electrică în funcție de orele de consum. O decizie în acest sens a aprobat vineri, 3 ianuarie, de Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică (ANRE). Totuși, având în vedere că majoritatea consumatorilor casnici nu au încă instalate contoare inteligente, schimbarea va putea fi aplicată în cadrul unui program-pilot finanțat de Guvernul Italiei și în cazul agenților economici care au deja partea tehnică asigurată.

R. Moldova achiziționează, din 1 ianuarie 2025, când Gazprom a sistat livrările de gaze spre regiunea transnistreană, mai multă energie electrică la un preț mai mare, în orele de vârf. Conform Guvernului, curba de consum ajunge la cote înalte dimineața și seara, iar pentru acoperirea cererii de energie aceasta este importantă la prețuri mai mari de pe bursa OPCOM din România.

  • Până la sfârșitul anului 2025, în cadrul proiectului vor fi instalate 35 000 de dispozitive smart, ceea ce reprezintă 3% din totalul de 1,4 milioane de consumatori de electricitate. 

ANRE a anunțat, în premieră, introducerea prețurilor diferențiate în funcție de orele de consum pentru energia electrică, în conformitate cu prevederile Legii nr. 107/2016 privind energia electrică. Această măsură, aprobată prin hotărârile recente ale Consiliului de Administrație al ANRE, se aplică în raport cu furnizorii Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. și S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord” și va intra în vigoare începând cu 20 ianuarie 2025.

Ce înseamnă această schimbare pentru consumatori?

Potrivit ANRE, noile prețuri diferențiate oferă posibilitatea consumatorilor care dețin contoare cu înregistrare pe intervale orare de a reduce factura pentru energia electrică consumată, beneficiind de tarife mai avantajoase în intervalele orare de consum redus în sistemul electroenergetic.

Este o obligație sau un drept?

ANRE subliniază că aplicarea acestui sistem este un drept, nu o obligație. Fiecare consumator care dispune de un contor cu înregistrare pe intervale orare poate decide dacă dorește să beneficieze de prețurile diferențiate. Această măsură vine în sprijinul celor care doresc să-și gestioneze mai eficient consumul de energie și să reducă impactul facturilor lunare. Cei interesați sunt îndemnați să contacteze furnizorul lor de energie pentru detalii privind implementarea noului sistem.

Despre contoarele inteligente necesare și dacă trebuie achiziționate

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Energiei, „marea majoritate” a întreprinderilor au deja instalate contoare inteligente, care permit aplicarea tarifelor diferențiate.

„Odată cu introducerea acestor tarife consumatorii industriali își vor putea programa activitățile economice astfel încât să beneficieze de tarifele mai mici”, a declarat secretarul de stat Constantin Borosan.

Totuși, conform Ministerului Energiei, consumatorii casnici trebuie să depună o cere la furnizorul de energie cu care are contract pentru a-i fi instalat un contor inteligent. ZdG a întrebat Premier Energy dacă instalarea are loc contra unei sume de bani și care este aceasta, dar compania ne-a comunicat că va reveni mai târziu cu detalii la subiect.

Un nou lot de contoare inteligente va fi instalat la peste 14 000 de consumatori, cu sprijinul Italiei și PNUD

În cadrul unei inițiative finanțate de Guvernul Italiei, prin intermediul PNUD Moldova, 9 085 de contoare inteligente vor fi instalate începând cu luna februarie 2025 la consumatorii casnici și noncasnici din perimetrul rețelei de distribuție Centru-Sud de către Premier Energy Distribution, iar 5 344 de dispozitive vor fi instalate de RED Nord în zona de distribuție Nord.

Pe lângă contoare, au mai fost livrate echipamente esențiale pentru crearea infrastructurii de măsurare inteligentă, cum ar fi concentratoare, servere, module de comunicație și alte componente necesare pentru transmiterea și procesarea automată a datelor.

„Electrificarea sectorului energetic este inevitabilă în tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon, iar rețelele inteligente joacă un rol crucial în integrarea surselor de energie intermitente și în asigurarea unei alimentări stabile. Proiectul de contorizare inteligentă este un prim pas spre transformarea digitală a sectorului energetic. Dincolo de faptul că datele vor fi citite în timp real, odată cu liberalizarea pieței, tarifele diferențiate vor oferi consumatorilor libertatea de a gestiona propriul consum de energie electrică. Suntem încrezători că proiectul pilot va avea rezultate pozitive și astfel actorii sectorului energetic vor avea certitudinea să investească în digitalizare”, a declarat Cristina Pereteatcu, Secretară de Stat la Ministerul Energiei. 

Locurile de consum a energiei electrice care urmează să fie dotate cu contoare inteligente sunt selectate conform unor algoritmi prestabiliți, în funcție de criterii precum localizarea geografică, densitatea populației, nivelul de vulnerabilitate energetică, statutul socio-economic și disponibilitatea infrastructurii tehnice existente. 

Contoarele inteligente vor oferi avantaje atât pentru consumatori, cât și pentru operatorii de distribuție a energiei electrice. Dispozitivele măsoară și transmit date despre consumul de energie în timp real, automat, securizat și fără greșeli către distribuitorul de energie, fără a fi nevoie să se citească fizic contoarele. Pentru transmiterea datelor, sistemul de contorizare inteligentă utilizează liniile electrice aeriene prin tehnologia PLC (Power Line Communication) și serviciile operatorilor de telefonie mobilă. Datele centralizate sunt transmise către un sistem de control, ceea ce permite analiza comportamentului consumatorilor. 

„Datele deja colectate în cadrul programului-pilot sunt analizate și vor fi utilizate la elaborarea de noi politici informate și pilotarea tarifului diferențiat”, notează Ministerul Energiei.

În Uniunea Europeană peste jumătate din contoare sunt de tip inteligent, ceea ce a permis reducerea consumului comercial în rețea cu până la 15% și cu 5% a celui tehnic. Rețelele inteligente au la bază nevoia de reducere la maximum a consumului, la nivel mondial, pentru a opri risipa de resurse și a diminua efectele încălzirii globale. 

Cum funcționează prețurile diferențiate?

Noile prețuri reglementate aprobate de ANRE stabilesc două intervale de tarifare:

  • Orele de vârf (7:00 – 23:00) – preț care reflectă costurile de procurare a energiei în orele de vârf.
  • Orele de consum redus (23:00 – 7:00) – preț mai mic, care reflectă costurile de procurare a energiei în perioada golului de sarcina de noapte.

Consumatorii casnici, conectați la rețelele de distribuție de tensiune joasă (0,4 kV) ale Premier Energy, vor plăti 4,32 lei pentru un kWh consumat între orele 7 și 23 și 3,31 lei pentru un kWh consumat între orele 23:00 – 7:00.

Consumatorii din regiunea de nord a țării, aflați în zona de deservire a FEE Nord, conectați la rețelele de tensiune joasă, vor avea tarife de zi de 4,89 lei pentru un kWh și de noapte de 3,90 lei pentru un kWh.

Aceleași intervale orare vor fi valabile și pentru tarifele diferențiate aplicate consumatorilor conectați la linii electrice de tensiune medie și înaltă, precum și pentru consumatorii care apelează la furnizarea de ultimă opțiune. Serviciul public de furnizare de ultimă opțiune se aplică consumatorilor ce au încheiat contracte cu furnizori alternativi, care însă nu au mai fost în stare să-și îndeplinească angajamentele contractuale, a comunicat Ministerul Energiei.

Prețurile diferențiate în funcție de orele de consum sunt deja aplicate în numeroase state europene și reprezintă „o soluție eficientă pentru o gestionare mai echilibrată a consumului energetic”.

Care sunt avantajele pentru consumatori?

  • Reducerea costurilor – consumând mai multă energie în afara orelor de vârf, consumatorii pot reduce factura.
  • Contribuție la stabilitatea rețelei – un consum distribuit echilibrat pe parcursul zilei reduce presiunea pe infrastructura energetică.

Situația actuală

Potrivit Ministerului Energiei, introducerea tarifelor diferențiate este „un pas important” în schimbarea comportamentului de consum energetic în Moldova și reducerea consumului în orele de vârf. În prezent, curba de consum ajunge la cote înalte dimineața și seara, între orele 7-11 și 18-23, iar pentru acoperirea cererii de energie aceasta este importantă la prețuri mai mari de pe bursa OPCOM din România. Astfel, volumele de energie scumpă influențează tariful general pentru consumatorii finali.