Cum își asigură R. Moldova cantitatea necesară de energie electrică
Ministerul Energiei a anunțat că R. Moldova și-a majorat capacitatea de import din rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport pentru energie electrică (ENTSO-E), în anumite intervale orare.
Capacitatea minimă garantată pentru R. Moldova la hotarul cu România este de 315 MW, ceea ce reprezintă 15% din 2100 MW capacitată totală pentru blocul comun de reglaj Moldova-Ucraina.
Din contul capacității de transport neutilizate joi, 26 decembrie, la alte hotare cu ENTSO-E, pentru R. Moldova au fost alocate suplimentar de la 20 MW până la 115 MW în funcție de ora zilei.
„Această modalitate oferă posibilitatea de a importa mai multă energie din ENTSO-E și în particular de pe bursa de energie electrică OPCOM.
Totuși, pentru orele consumului de vârf este alocată o capacitate mai mică în comparație cu orele de noapte”, au menționat autoritățile.
Pentru ca R. Moldova să aibă acoperire comercială a energiei electrice consumate, ca să nu se înregistreze deficit de energie electrică, ca să nu fie consumată energie electrică de avarie, ca să nu fie deconectări și pentru ca să fie redus costul energiei electrice – cetățenii sunt îndemnați că facă următoarele:
- să reducem consumul de energie electrică în orele de vârf – dimineața 7-11 și seara 18-23;
- să transferăm o parte din consumul de electricitate în orele de noapte;
- să nu pornim toate echipamentele electrice concomitent;
- să deconectăm lumina în încăperile în care nu se află nimeni;
- să scoatem din priză echipamentele care nu le utilizăm;
- să planificăm activitatea pe schimburi acolo unde este posibil;
- să reducem cu 1 grad Celsius temperatura aparatului de aer condiționat;
- să folosim scările în locul liftului.