Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   CSE facilitează procesul de obținere…

CSE facilitează procesul de obținere a avizelor de racordare pentru deținătorii de centrale electrice regenerabile. Ministerul energiei pregătește un „mecanism de responsabilizare” a producătorilor

Sursa: Ministerul Energiei al Republicii Moldova/Facebook

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis facilitarea procesului de obținere a avizelor de racordare la rețea. Potrivit Ministerului Energiei, decizia a fost luată pentru consolidarea utilizării tuturor capacităților disponibile de generare de energie electrică regenerabilă, „având în vedere impactul major al surselor de energie regenerabilă pentru acoperirea consumului de energie electrică”.

Decizia a fost luată de către CSE la 27 decembrie 2024, Ministerul Energiei revenind la subiect pentru a transmite că pregătește un proiect de lege pentru a „responsabiliza” deținătorii avizelor de racordare.

Astfel, acele companii care au finalizat cel puțin etapa de coordonare a procedurii de execuție, vor primi avize de racordare de la operatorii de sistem până la 10 februarie 2025 în funcție de capacitatea disponibilă în rețea. Decizia a fost consultată cu principalele asociații din domeniu și se aplică tuturor celor care nu dețin încă un aviz de racordare valabil, dar care au avut unul în trecut și se aplică inclusiv pentru prosumatori. 

Este vorba de mai multe companii care au instalat deja centralele electrice regenerabile cu o capacitate de totală de 31 MW, dintre care o parte 23,5 MW au și avize de racordare valabile, iar 7,5 MW sunt fizic pregătite pentru generarea de energie electrică din surse regenerabile, dar nu dispun de avize de racordare. Cu aceste centrale date în exploatare, Moldova va depăși pragul de 600 MW capacități de generare din surse regenerabile, de peste două ori mai mult decât este capacitatea centralelor termoelectrice din Chișinău și Bălți, notează autoritățile.

Proiect „în regim de urgență”

În paralel, Ministerul Energiei, „în regim de urgență” elaborează un proiect de modificare a Legii energiei electrice, care va include un „mecanism de responsabilizare” pentru deținătorii avizelor de racordare. Acest mecanism prevede introducerea unei garanții financiare, valoarea căreia urmează a fi stabilită de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

În prezent, de către operatorul sistemului de transport, Moldelectrica, sunt eliberate avize în sumă de aproximativ 1500 MW pentru instalarea de capacități noi, în principal surse regenerabile de energie. Totuși, mai puțin de 10% din aceste avize de racordare sunt puse în exploatare anual.

„Această situație limitează posibilitatea investitorilor cu intenții reale de a dezvolta centrale electrice din surse regenerabile”, explică Ministerul Energiei.

Cu referire la situația operatorilor sistemului de distribuție, de către ÎCS Premier Energy Distribution în prezent sunt emise avize de racordare cu o putere sumară de 329 MW, iar de către  S.A. „Rețelele Electrice de Distribuție Nord” – sunt emise circa 96,4 MW. 

Modificările propuse de Ministerul Energiei includ obligația de a depune garanții financiare la momentul solicitării un aviz de racordare pentru centralele electrice cu o capacitate mai mare de 200 kW. Garanțiile vor fi rambursate doar în cazul în care centrala electrică este pusă în funcțiune conform avizului de racordare. În cazul în care centrala nu este dată în exploatare în termenele stabilite, garanția financiară va fi utilizată de operatorul de sistem în scopul modernizării rețelelor de energie electrică.

„Aceste măsuri sunt menite să deblocheze capacitatea rețelei pentru investitorii reali, care dispun de resursele necesare și care intenționează să finalizeze proiectele de energie verde”, mai notează autorirățile.