Conturile MoldATSA, deblocate. Compania „Komstroy” va plăti R. Moldova despăgubiri de 5 mii de euro
Mijloacele financiare acumulate de Întreprinderea de Stat „MoldATSA” la „Eurocontrol” au fost deblocate. Sechestrul a fost ridicat complet în urma unei decizii a instanței de judecată din Belgia, respectiv, „Eurocontrol” urmează să elibereze în cel mai scurt timp toate mijloacele financiare. De asemenea, instanța a obligat compania „Komstroy” (succesoarea companiei „Energoalians”) să achite Republicii Moldova, despăgubiri de cinci mii de euro. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, dar și conducerea Consiliului de Administrație al întreprinderiideclaraă că au depus eforturi în acest sens.
La începutul lunii iulie 2016, suma mijloacelor blocate în Belgia era de 5.913.038,47 euro. Sechestrul mijloacelor financiare a fost pus în data de 16 aprilie 2016, după ce pe data de 25 octombrie 2013, Arbitrajul Comercial Internațional din Paris a obligat Republica Moldova să achite firmei „Energoalians” 47 de milioane de dolari. Banii ar reprezenta datorii şi penalităţi acumulate de întreprinderea de stat „Moldtranselectro” pentru energia electrică livrată de firma ucraineană acum 16 ani.
În prezent, „MoldATSA” are datorii acumulate de aproximativ 90 de milioane de lei.
În noiembrie 2015, ZdG scria despre cum în ultimii doi ani angajații Întreprinderii de Stat, „MoldATSA”, mulți dintre care sunt rude ale unor persoane cu funcții de decizie în stat, au beneficiat de salarii grase, sporuri, prime pentru activități incluse în atribuțiile de serviciu și împrumuturi de zeci și sute de mii de lei, fără dobândă.
ZdG menționează că firma „Komstroy”, cu care s-a judecat R. Moldova îi are în calitate de fondatori pe Dmitri Sarnaţki şi firma ucraineană „Avtosila”. Sarnaţchi a fost, la rându-i, partener de afaceri cu ucraineanul Vitali Podvişevskii la compania Transbud. Tot Podvişevskii deţine, în acte, 50% din SRL „Avtosila”, doar că din Rusia, dar şi cooperativa „Evans” din Ucraina, care are acelaşi număr de telefon cu cel al firmei „Jet Business Limited”, companie din Ucraina, fondată de Veaceslav Platon. Acelaşi număr de telefon este utilizat şi într-un anunţ plasat pe site-urile ucrainene de specialitate, prin care se vinde un automobil de lux, Land Rover, cu aproape 50 mii de euro. Vitali Podvişevskii este şi unul dintre acţionarii ucraineni ai Moldindconbank, cu 4,33%, fiind partener cu acelaşi Platon.
La un moment dat, în acest litigiu, autoritățile R. Moldova au fost apărate și de Mikhaylo Gonciaruk, un avocat ucrainean care a fost șef la compania ASITO, afiliată și ea lui Veaceslav Platon. Acesta a negat însă în repetate rânduri legăturile cu firmele și persoanele implicat în proces, deși a recunoscut că-l cunoaște pe Vitalii Podvişevskii. „Îl cunosc, dar foarte puţin. Doar ne-am salutat de câteva ori”, declara Platon, pentru ZdG.