Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Consiliul European a aprobat majorarea…

Consiliul European a aprobat majorarea asistenței financiare a UE pentru R. Moldova, până la suma totală de 295 de milioane de euro

Sursa: Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova/Facebook

Consiliul European a decis marți, 30 mai, să majoreze aproape de două ori valoarea asistenței macrofinanciare pentru R. Moldova, pe care a decis să o acorde cu un an în urmă. În aprilie 2022, Consiliul adoptase legislația care permite UE să ajute financiar R. Moldova cu 150 de milioane de euro. Astfel, această sumă a fost majorată cu 145 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că R. Moldova va avea la dispoziție în total 295 de milioane de euro.

Asistența macrofinanciară a UE urmărește să sprijine stabilizarea economică și agenda de reforme structurale a R. Moldova, suplimentând resursele puse la dispoziție în cadrul acordului financiar cu FMI, conform unui comunicat al Consiliului UE.

„Moldova poate conta în continuare pe UE. Vom continua să sprijinim R. Moldova, inclusiv din punct de vedere financiar. Având în vedere circumstanțele actuale, este oportun să dublăm fondurile pe care le punem la dispoziția Moldovei”, a declarat ministra de Finanțe a Suediei, Elisabeth Svantesson.

Din suma maximă de 295 de milioane de euro, UE va oferi până la 220 de milioane de euro sub formă de împrumuturi și până la 75 de milioane de euro sub formă de granturi. Asistența va contribui la acoperirea necesităților balanței de plăți a R.i Moldova, astfel cum au fost identificate în programul FMI.

Războiul Rusiei din Ucraina are efecte negative considerabile asupra economiei moldovenești, menționează instituția europeană. Având în vedere că există în continuare un deficit rezidual semnificativ de finanțare externă în balanța de plăți a Moldovei pentru 2023, în plus față de resursele furnizate de FMI și de alte instituții multilaterale, Consiliul a considerat că este necesară majorarea asistenței macrofinanciare a Uniunii acordată Moldovei. Această majorare este, în circumstanțele excepționale actuale, considerată a fi un răspuns adecvat la solicitarea Moldovei de sprijin pentru stabilizarea sa economică, în conjuncție cu programul FMI.

Prezenta decizie va intra în vigoare în a treia zi de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Republica Moldova a primit statutul de țară candidată la UE în iunie 2022. Încă înainte de a primi statutul de candidat la UE, Moldova a primit asistență financiară din partea UE în cadrul Instrumentului european de vecinătate. Această asistență este în prezent în creștere.

UE ajută Moldova în paralel cu programul Fondului Monetar Internațional (FMI) pentru Moldova din 20 decembrie 2021, în cadrul mecanismului extins de creditare/mediu extins de creditare. În mai 2022, ca urmare a nevoilor de finanțare în creștere care decurg în mare parte din efectele războiului din Ucraina asupra economiei moldovenești, FMI a adoptat, de asemenea, o decizie de a crește sprijinul financiar acordat Moldovei.