Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Consilierii municipali doresc să convoace…

Consilierii municipali doresc să convoace Comisia Situații Excepționale pentru rezolvarea situației economice la SA „Apă-Canal Chișinău”

Imagine simbol

Întreprinderea municipală SA „Apă-Canal Chișinău” nu a ajuns la un acord cu Î.C.S „Premier Energy”S.R.L referitor la plata datoriei pentru energie electrică a cărei termen limită de achitare s-a împlinit miercuri, 1 februarie. Acest lucru a fost anunțat de către viceprimara municipiului Chișinău, Irina Gutnic, în cadrul ședinței Primăriei de miercuri, 1 februarie.

În cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău din 1 februarie, consilierii municipali au declarat că intenționează să înainteze o sesizare de convocarea Comisiei Situației Excepționale (CSE) municipale cu referire la soluționarea situației economice la SA „Apă-Canal Chișinău”.

În acest context, viceprimara Irina Gutnic a declarat că întreprinderea nu a fost încă deconectată de la energie electrică, dar că termenul limită de achitare a datoriei „Apă-Canal Chișinău” către Premier Energy este de 1 februraie 2023. Viceprimara a menționat că ar fi la discreția „Premier Energy” cât vor aștepta găsirea unei soluții pentru achitarea datoriei restante pentru energia electrică de circa 69 de milioane de lei .

„Injecția financiară din partea statului” în întreprinderea „Apă-Canal Chișinău” este unica soluție de redresare a situației care garantează continuitatea livrării apei către cetățenii municipiului, iar soluția alternativă de rezolvare a situației economice a întreprinderii prin „emisia suplimentară de acțiuni, doar va agrava problema”, a opinat Gutnic.

Totodată ea a mai menționat că o eventuală „injecție financiară” nu rezolvă problema întreprinderii pe termen lung și „nu venim cu garanții că peste o lună de zile nu vom veni să cerem alocarea a încă 100 de milioane de lei pentru Apă-Canal Chișinău”.

La 5 ianuarie curent, patru puncte de consum non-strategice ale întreprinderii SA „Apă-Canal Chișinău” au fost deconectate de la energia electrică, „din cauza datoriei neachitate”, anunța Î.C.S „Premier Energyˮ SRL.

Reprezentanții Premier Energy, cel mai mare furnizor de energie electrică din R. Moldova, menționează că în contextul actualei crize din sistemul energetic al R. Moldova și de pe piața energetică, „din cauza creșterii continue a prețurilor angro la procurarea energiei electrice și incertitudinea cu privire la sursele de procurare a acesteia, furnizorul de energie se confruntă cu dificultăți la colectarea plăților, ceea ce creează un deficit substanțial de lichidități”.

Într-un răspuns la o solicitare de informație a Ziarului de Gardă, reprezentanții Î.C.S „Premier Energy” S.R.L. ne-au comunicat că, în cazul neachitării datoriilor, „punctele strategice ale furnizorului de apă nu vor fi deconectate”, dar își rezervă „dreptul de a deconecta careva sedii administrative sau oficii”. 

Consumatorii casnici din municipiul Chișinău vor achita în total 15,3 lei/m3 pentru serviciile de serviciile de apă și canalizare, cu circa 4,6 lei mai mult decât plătesc în prezent. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat pe data 11 ianuarie tarife noi pentru furnizarea și prestarea serviciului public de alimentare cu apă, de canalizare și de epurare a apelor uzate de către SA „Apă-Canal Chișinău”.