Compania care a gestionat Aeroportul Internațional Chișinău rămâne fără acte permisive pentru activitate. Și o altă firmă, care deține food-court-ul din aerogară, lăsată fără autorizații
Avia Invest, compania asociată condamnatului fugar Ilan Șor, care a avut în gestiune Aeroportul Internațional Chișinău, a rămas fără actele permisive pentru domeniul de activitate. Decizia a fost luată de către Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională, printr-o decizie adoptată la 29 noiembrie.
Și o altă companie, „Aerofood” SRL, care a donat sute de mii de lei fostului Partid „Șor” și care a fost inclusă de Serviciul de Informații și Securitate într-o listă a persoanelor și entităților asociate lui Ilan Șor, a rămas fără licență de activitate. Compania deține food-court-ul Air Cafe din incinta aeroportului.
„În urma evaluării informațiilor prezentate, reieşind din prevederile art. 6 din Legea 174/2021, s-a propus refuzul aprobării prealabile pentru investițiile de importanță pentru securitatea statului.
În lipsa altor completări, s-a decis refuzul aprobării prealabile pentru investițiile de importanță pentru securitatea statului, cu retragerea actelor permisive pentru domeniul de activitate prevăzut de art. 4 lit. c) din Legea 174/2021 – exploatarea infrastructurii din domeniile energiei, transporturilor, apei și canalizării, din domeniul aerospațial, al apărării, electoral; și/sau înstrăinarea acțiunilor/părților social deținute în termen de 60 de zile de la data notificării, cu aplicarea clauzei de schimbare a controlului pentru SRL „AVIA INVEST””, se arată în documentul publicat de Guvern, la fel ca în cazul Aerofood.
În plus, Avelin Tabarcea, care a vrut să candideze la funcția de președinte al R. Moldova, fiind afiliat cu Șor, urmează să ofere informații despre mijloacele financiare primite. Acesta este administratorul companiei care deține RADIO ORHEI FM.
„Pentru compania SRL „MEDIA FORUM” au fost prezentate documentele şi informațiile solicitate. În urma analizei efectuate, s-a constatat necesitatea solicitării informațiile suplimentare privind proveniența mijloacelor financiare încasate prin sistemul P2P şi alimentările directe de la bancomat ale conturilor cetățeanului Avelin Tabarcea, pentru perioada 1 ianuarie 2021-29 noiembrie 2024.
În lipsa altor completări, s-a aprobat solicitarea de informații suplimentare privind proveniența mijloacelor financiare încasate prin sistemul P2P și alimentările directe de la bancomat ale conturilor cetățeanului Avelin Tabarcea, pentru perioada 1 ianuarie 2021-29 noiembrie 2024, iar Serviciului Fiscal de Stat desfășurarea unui control fiscal complex repetat al veniturilor administratorului şi beneficiarilor efectivi ai SRL „MEDIA FORUM””, se mai menționează în document.
După nouă ani și jumătate de la cedarea Aeroportului Internațional Chișinău către compania „Avia Invest”, afiliată deputatului fugar Ilan Șor, obiectul strategic a revenit din nou în gestiunea statului în aprilie 2023. Președinta Maia Sandu a declarat că în urma schemei de concesionare a aeroportului, statul ar fi pierdut venituri estimate la 1,6 miliarde de lei.
Procesul de recuperare a aeroportului a început încă în 2019, iar decizia ca bunul să revină la stat a fost luată de patru judecători, după ce, în prealabil, la subiect s-a expus și Tribunalul arbitral al Institutului de Arbitraj al Camerei de Comerț din Stockholm (Suedia). Curtea Supremă de Justiție, acolo unde Avia Invest s-a adresat pentru dreptate, va avea însă ultimul cuvânt.