Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Comisia Europeană acordă R. Moldova…

Comisia Europeană acordă R. Moldova un nou sprijin financiar

Comisia Europeană oferă R. Moldova un sprijin financiar în valoare de 72,5 milioane de euro, ca parte a operațiunii de asistență macrofinanciară pentru țară, aflată în curs de desfășurare. R. Moldova a primit luni, 8 iulie, un împrumut de 50 de milioane de euro, iar până la sfârșitul lunii va primi o nouă tranșă de 22,5 milioane de euro sub formă de grant.

Comisia Europeană precizează că acest sprijin financiar va ajuta R. Moldova să-și acopere o parte din nevoile sale de finanțare pentru 2024 și să sprijine stabilitatea macroeconomică, permițând în același timp reforme ulterioare.

„Economia sa a arătat o creștere modestă în 2023, după o recesiune profundă în 2022. Totuși, rămâne afectată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și continuă să se confrunte cu provocări serioase în ceea ce privește securitatea energetică”, a menționat Comisia Europeană.

Aceasta este a patra tranșă în cadrul asistenței macro-financiare în curs de desfășurare pentru Republica Moldova și vine după ce Comisia a concluzionat că țara noastră a îndeplinit condițiile de politică agreate cu Uniunea Europeană pentru eliberarea acestei plăți.

Potrivit Comisiei Europene, asistența macrofinanciară face parte din efortul mai amplu al Uniunii Europene de a sprijini R. Moldova în fața multiplelor provocări din ultimii ani și va ajuta R. Moldova să progreseze pe calea sa europeană, iar aceasta însumează până la 295 de milioane de euro.