Comisia Europeană acordă R. Moldova alte 40 de milioane de euro, parte din asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro
Comisia Europeană a acordat miercuri, 3 mai, un împrumut de 40 de milioane de euro, sprijin financiar pentru R. Moldova, ca parte a operațiunii de asistență macrofinanciară în curs de desfășurare pentru țara noastră, în valoare totală de 150 de milioane de euro. Astfel a fost finalizată plata celei de-a doua tranșe de 50 de milioane de euro, din care 10 milioane de euro sub formă de granturi au fost deja plătite la 5 aprilie.
„Aceasta constituie un sprijin important din partea UE pentru una dintre țările cele mai direct și mai puternic afectate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Războiul a avut un impact semnificativ asupra economiei moldovenești, adăugându-se la provocările și dezechilibrele preexistente considerabile. Sprijinul va ajuta R. Moldova să facă față nevoilor sale urgente de finanțare și să sprijine stabilitatea macroeconomică generală, permițând în același timp realizarea unor reforme ample și ambițioase”, se arată în comunicatul publicat de instituția europeană.
Finanțarea de miercuri, 3 mai, vine după ce Comisia a concluzionat că R. Moldova a îndeplinit în linii mari condițiile de politică convenite cu UE pentru deblocarea plății. De exemplu, R. Moldova a consolidat guvernanța sectorului public, a înregistrat progrese în ceea ce privește guvernanța sectorului financiar și a consolidat statul de drept, potrivit Comisie.
Sprijinul acordat în cadrul asistenței macrofinanciare face parte din efortul mai larg al UE de a sprijini R. Moldova în urma multiplelor provocări din ultimii ani. De asemenea, acesta va ajuta R. Moldova să avanseze pe calea sa europeană.
Cu această tranșă, UE a debursat deja 100 de milioane de euro către R. Moldova în cadrul operațiunii sale de asistență macrofinanciară în curs de desfășurare, în valoare totală de 150 de milioane de euro.
De asemenea, în luna ianuarie a acestui an, Comisia a propus, majorarea asistenței macrofinanciare în curs de desfășurare pentru R. Moldova cu până la 145 de milioane de euro. Această propunere este în prezent examinată de Parlamentul European și de Consiliu.