Cine sunt cei șapte candidați la funcția de membru al Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz” care au acumulat cel mai mare punctaj. CV-urile și viziunea de dezvoltare a întreprinderii
Ministerul Energiei a publicat miercuri, 31 iulie, CV-urile și viziunea de dezvoltare a întreprinderii prezentate de cinci din cei șapte câștigători ai concursului pentru funcția de membru al Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”.
Câștigător al concursului a fost declarat Dorin Junghietu, iar ministrul Energiei Victor Parlicov urmează să aleagă încă trei din cei șase candidați care au acumulat cel mai mare punctaj. Printre cei șase sunt fostul administrator al Aeroportului Internațional Chișinău Constantin Vozian și actualul președinte al Consiliului de Administrație al Moldovagaz Vadim Ceban.
Doi dintre candidați, Vadim Ceban și șeful Secției juridice a Moldovagaz, Radu Mandraburca, nu au acceptat publicarea informațiilor.
Acum două zile, Ministerul a anunțat finalizarea concursului deschis privind selectarea candidaților pentru patru din cele 9 funcții vacante în cadrul Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”, care vor fi înaintați din numele instituției.
Comisia de concurs l-a desemnat în calitate de câștigător pe Dorin Junghietu, care a acumulat cel mai mare scor – 9.16.
În CV-ul cu care s-a înscris la concurs, acesta se prezintă drept „expert în domeniul petrolului, gazelor și energiei, posedând o vastă experiență internațională (peste 16 ani) în coordonarea, livrarea, construcția, comisionarea și punerea în funcțiune a unor proiecte majore în explorarea, transportul și prelucrarea hidocarburilor și energiei pentru clienți recunoscuți la nivel mondial”. Junghietu este angajat, din aprilie 2023, în cadrul companiei SICIM Kazakhstan LLP.
„În contextul dezvoltării infrastructurii regionale a rețelei de transport de gaze și datorită descoperirii și începerii exploatării zăcămintelor de gaze din Marea Neagră, ca măsură adițională pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova parte a acestui concept de dezvoltare se recomandă considerarea, promovarea și explorarea oportunităților de interconectare cu gazoductul Tuzla – Podișor care va transporta gazele naturale din zăcământul Neptune Deep din Marea Neagră către conducta BRUA. Această soluție ar deschide un access și mai larg către resursele energetice care sunt transportate către țările europene, sporind semnificativ securitatea și siguranța energetică a Republicii Moldova”, a propus Dorin Junghietu în documentul privind viziunea de dezvoltare a întreprinderii.
În plus, conform rezultatelor concursului, pentru celelalte trei funcții de membri ai Consiliului de Administrație, Comisia a decis să înainteze ministrului șase candidați pentru a fi aleşi şi desemnați 4 din cei 7 candidați propuși. Aceştia sunt:
- Roman Stavila
- Vadim Ceban
- Constantin Vozian
- Eduard Calancea
- Radu Mandraburca
- Doina Vozian
Dorin Junghietu
Dorin Junghietu Cv by Ziarul de Gardă
Roman Stavila
Cv Roman Stavila by Ziarul de Gardă
Constantin Vozian
Constantin Vozian CV iulie… by Ziarul de Gardă
Eduard Calancea
Eduard Calancea CV by Ziarul de Gardă
Doina Vozian
Cv Doina Vozian by Ziarul de Gardă
Proba de interviu pentru funcția de membru al Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz” s-a desfășurat în perioada 16-17 iulie la sediul Ministerului Energiei. Din cele 37 de persoane care au depus dosarele la concursul de selectare, 33 au fost admise la interviu.
Potrivit Regulamentului de desfășurare a concursului, candidații la funcția de membru al Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz” trebuie să întrunească cumulativ mai multe condiții. Aceștia trebuie să aibă studii superioare și să nu aibă apartenență politică. De asemenea, candidații trebuie să dețină o experiență profesională de minim 3 ani și cel puțin 1 an în funcții de conducere.
Consiliul de Administrație al SA „Moldovagaz” este organul executiv colegial, format din 9 membri numiți la propunerea principalilor acționari, pe un termen de 3 ani.
Totodată, Consiliul de Administrare provizoriu al SA „Moldovagaz”, prezentat la 1 iulie, numit pentru o perioadă de 3 luni, va asigura interimatul până la numirea noilor membri cu mandat deplin.