Ceban, după ce Moldovagaz a solicitat ANRE-ului majorarea tarifului la gazele naturale cu 45%: „Prețul actual de achiziție al gazului este cu 284 de dolari mai mic decât prețul de achiziție pentru luna iulie”
Prețul actual de achiziție al gazelor naturale inclus în tarif (696 de dolari pentru mia de metri cubi) este cu 284 de dolari mai mic decât prețul de achiziție pentru luna iulie (980 de dolari). Asta spune Vadim Ceban, președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, după ce compania a solicitat conducerii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o majorare a tarifului mediu la gazele naturale pentru consumatorii finali cu 45 %.
Până acum Moldovagaz a acumulat 783 de milioane de lei abateri tarifare negative la prețul de achiziție al gazelor naturale, susține Ceban.
„(…) Moldovagaz S.A. nu a căutat niciodată să mărească tarifele cu orice preț. Ne prețuim clienții și căutăm întotdeauna un echilibru între interesele furnizorului și cele ale consumatorului (…). Dacă se iau în calcul și abaterile financiare de anul trecut (1,7 miliarde de lei), valoarea totală a abaterilor va fi de circa 2,5 miliarde de lei. Aș dori să subliniez că Moldovagaz nu solicită compensarea acestor abateri financiare în termen de un an, așa cum prevede metodologia ANRE”, a spus Vadim Ceban într-o postare pe pagina sa de Telegram.
Conform președintelui consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, pe lângă plata pentru gazele naturale consumate, compania este „obligată să suporte costuri fixe pentru întreținerea infrastructurii de transport și distribuție a gazelor naturale”.
„(…) Începând cu luna iulie, aceste cheltuieli se vor ridica la 120-140 de milioane de lei. Toate aceste sume sunt aprobate de ANRE în cadrul tarifelor actuale. Ținând cont de faptul că la 1 iulie 2022, soldul conturilor întreprinderii a lăsat doar 14 milioane de lei, luând în considerație plata prioritară a obligațiilor de achiziție a gazelor naturale până la 20 iulie 2022, se poate concluziona cu siguranță că nu toate cheltuielile întreprinderii vor fi finanțate integral.
Datoria Moldovagaz față de buget sub formă de TVA pentru importul de gaze naturale în aprilie și mai 2022, în baza deciziei CE, se ridică la 107 milioane de lei, iar în fiecare săptămână compania va achita parțial această datorie. În luna iulie este necesar să se plătească TVA pentru luna iunie, ceea ce, la rândul său, determină o povară financiară semnificativă (…). De la începutul anului, toate categoriile de consumatori au o datorie de 79 de milioane de lei pentru gazele naturale furnizate. Ținând cont de interdicția de deconectare a debitorilor până la 30 iulie, nu văd nicio dinamică pozitivă pentru rambursarea sumei totale a datoriei în următoarele 14 zile necesare pentru colectarea fondurilor pentru plata către furnizorul principal”, a conchis Ceban.
Pe 2 iulie curent, compania Moldovagaz a solicitat conducerii ANRE-ului o majorare a tarifului mediu la gazele naturale pentru consumatorii finali cu 45 %. Dacă ANRE va da curs solicitării Moldovagaz, moldovenii vor achita, din 1 iulie, 23 de lei și 57 de bani, fără TVA, pentru un metru cub de gaze naturale consumate.
Pe 31 mai, ANRE a aprobat tariful actual la gaze naturale care constituie 17 lei și 24 de bani (fără TVA) și 18 lei și 60 de bani cu TVA. Tariful este afișat în facturi de pe 1 iunie.