Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Cea de-a treia licitație, privind…

Cea de-a treia licitație, privind darea în arendă a spațiilor comerciale, de la Aeroportul Internațional Chișinău, a fost suspendată

Sursa: Chisinau International Airport/Facebook

Cea de-a treia licitație de la Aeroportul Internațional Chișinău (AIC), privind darea în arendă a spațiilor comerciale, a fost suspendată, potrivit unui comunicat AIC. Decizia a fost luată de Comisia de licitație din cadrul Aeroportului, drept urmarea a hotărârii Curții Constituționale nr. 14, din 20 iunie, potrivit căreia ultimele modificări operate de Parlament au fost declarate neconstituționale.

„Comisia de licitație din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău a decis suspendarea procesului de licitație nr. 1/RMO2024 (LOT1)și nr. 2/RMO2024 (LOT2) urmare a Hotărârii Curții Constituționale nr. 14 din 20 iunie curent privind Controlul de Constituționalitate al articolului II din Legea nr. 116 din 16 mai 2024 pentru modificarea unor acte normative, cât și urmare a recomandării Agenției Proprietății Publice, până la adoptarea modificărilor la Legea nr. 121/2007 privind administrarea și deetatizarea proprietății publice, care stabilește bunurile care nu sunt pasibile de privatizare” se arată în declarația AIC.

Totodată, AIC scrie că „decizia de reluare a licitației publice va urma odată cu adoptarea modificărilor la Legea nr. 121/2007 privind administrarea și deetatizarea proprietății publice, modificări necesare pentru a crea condiții de transmitere în locațiune a spațiilor comerciale pe un termen mai mare de 3 ani, rezonabil pentru un parteneriat internațional”.

La 20 iunie, Curtea Constituțională (CC) a R. Moldova a decis că modificările operate în legislație care presupun extinderea termenului de dare în arendă a spațiilor comerciale ale Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) sunt neconstituționale. Decizia vine în urma unei sesizări depuse de un grup de deputați din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), în care au contestat articolul II din Legea nr. 116 din 16 mai 2024.

În analiza sa, Curtea a subliniat că amendamentele nu au fost supuse unei proceduri corespunzătoare de dezbatere și votare. „Curtea a constatat lipsa unei legături indispensabile între obiectul proiectului de lege votat în prima lectură și amendamentele adăugate doar în a doua lectură,” se precizează în hotărâre.

Potrivit deputaților BCS, modificările la lege ar fi fost operate „cu încălcarea procedurii legislative și urmăresc alte scopuri decât cele declarate”.

Hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. 

Anterior, Agenția Proprietății Publice (APP) a lansat, pentru a treia oară, licitație pentru darea în arendă a spațiilor din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău (AIC)Conform AIC, licitația a fost relansată cu ajustarea condițiilor de participare, pentru a atrage mai multe companii, fiind extins contractul de locațiune de la 3 la 5 ani.

ZdG a scris că licitația privind închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) este, totuși, în vizorul Centrului Național Anticorupție (CNA). 

Dacă la mijlocul lunii martie curent, CNA nega, într-un răspuns oferit Ziarului de Gardă, că ar gestiona procese sau cauze penale în legătură cu organizarea licitației cu privire la selectarea locatarului pentru spațiile comerciale ale AIC, într-un răspuns pentru liderul Asociației „Unirea-ODIP”, Vlad Bilețchi, CNA scrie că are pornită o cauză administrativă pe cazul licitației anulate. 

La mijlocul lunii martie curent, ZdG a scris că mai multe persoane care activează în cadrul AIC și care au avut tangențe cu organizarea licitației privind închirierea spațiilor comerciale de la Aeroport au fost audiate în ultimele săptămâni de către angajați ai CNA.