Cauzele opririi avariate a blocului energetic nr. 3 al Termoelectrica, prezentate de comisia externă: „generatorul electric și-a depășit durata normată de viață cu 17 ani”
Raportul comisiei externe de expertiză, care a investigat cauzele producerii incidentului la blocul energetic nr. 3 de la S. A. „Termoelectrica” a fost prezentat joi, 9 februarie. Astfel, potrivit Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), membrii comisiei au stabilit că generatorul electric nr. 3 „și-a depășit durata normată de viață cu 17 ani”.
„Apariția scurgerilor în vecinătatea cordoanelor de sudură dintre conductele de răcire și corpul generatorului a fost cauzată de coroziunea și oboseala metalului (oțelului-carbon) din care este confecționat corpul generatorului și cordoanele de sudură, la care s-au suprapus și alți factori precum vibrația cauzată de specificul punerii în funcțiune a turbogeneratorului, îndeosebi în regimurile de tranziție prin rezonanță în intervalul de putere de până la 35 MW”, potrivit comisie.
Totodată, raportul conține și recomandările membrilor comisiei, printre acestea fiind – repoziționarea conductelor sistemului de răcire pentru turbogeneratorul nr. 3; modificarea cadrului normativ existent în vederea actualizării exigențelor actuale privind exploatarea utilajului și cercetarea incidentelor și avariilor în sectorul energetic; prelungirea perioadei de exploatare a utilajului existent până la realizarea lucrărilor de construire a unui CET pe tehnologii noi.
„Dacă e să vorbim despre responsabilitate, un lucru care ne-a interesat pe noi este dacă locurile în care s-a intervenit în cadrul reparației coincid cu locurile unde au fost identificate micro fisurile și sunt scurgeri. Deci, ca să fie clar, nu coincid”, a declarat Victor Parlicov, expert în domeniul energetic, membru al comisiei.
„Lucrările de reparaţie se desfăşoară în baza normativelor tehnice de la producător, încă de pe timpul sovietic. Deoarece producătorul nu a actualizat aceste normative, în ele nu se regăsesc defecţiuni care au apărut pe parcursul exploatării utilajului. Termenul de exploatare a blocurilor energetice recomandat de producător a expirat încă în anul 2005 şi trebuia demult procurat utilaj nou. Trebuie să ne dezicem de acest utilaj și să ne orientăm spre producători mai responsabili, care au grijă să actualizeze normativele și protocoalele imediat cum se depistează defecţiuni noi”, a afirmat Sergiu Tofilat, membru al comisiei.
Agenția Proprietății Publice (APP) a constituit, la 1 decembrie 2022, o comisie externă de expertiză „în vederea elucidării cauzelor” opririi avariate a blocului energetic nr. 3 din cadrul Centralei electrice cu Termoficare nr. 2, Sursa I.
Raport Comisiei de Expertiza Instituite Conform Hot. APP Nr. 137 06 Din 01.12.2022 by Ziarul de Gardă on Scribd
Societatea pe acțiuni a anunțat la 17 noiembrie că blocul energetic nr. 3 s-a defectat. Reprezentanții întreprinderii au anunțat că, în urma inspectării generatorului, s-a stabilit că motivul deconectării avariate a fost „pătrunderea în corpul generatorului a unui volum de apă din conducta de alimentare a răcitoarelor. Pe conducta răcitorului a fost depistată o fisură”.
Potrivit S.A. „Termoelectrica”, pe 10 noiembrie, la ora 17:35, a avut loc declanșarea generatorului blocului energetic nr. 3, de la sursa I, la sistemul electroenergetic, conform planului de producere.
„Pe 11 noiembrie, ora 01:46, a avut loc oprirea avariată a blocului energetic nr. 3, cu sarcina electrică de 18 MW, ca urmare a acționării protecțiilor caracteristice unui scurt circuit intern a generatorului: protecția diferențială transversală, protecția diferențială longitudinală și protecția de punere la pământ. Menționăm că personalul operativ a efectuat o inspecție a indicatoarelor care au acționat asupra protecțiilor pentru oprirea de avarie a blocului energetic nr. 3”, a comunicat atunci Termoelectrica.