Cât va plăti Moldovagaz pentru achiziția gazelor naturale pentru următoarele luni. CSE a dat ultimele indicații pentru „asigurarea securității energetice”, înainte de expirarea stării de urgență
Furnizorii serviciului universal, de ultimă opțiune și operatorii de sistem de energie, până în data de 29 decembrie 2023, vor încheia contracte bilaterale de procurare a energiei electrice cu SA „Energocom” pentru perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2024, pentru asigurarea cantităților de energie electrică necesare consumatorilor finali și operatorilor de sistem pentru acoperirea consumului tehnologic și a pierderilor în rețelele electrice. Este una dintre ultimele decizii luate de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) înainte de expirarea stării de urgență din R. Moldova.
Totodată, SA „Moldovagaz” si SA „Energocom” trebuie, până în data de 29 decembrie 2023, să încheie, fără a fi necesară aprobarea consiliului și/sau a adunării generale a acționarilor a ambelor părți, un contract individual la Contractul-Cadru EFT nr. 99/02/3/2022 din 29.08.2022 de livrare a gazelor naturale pentru perioada ianuarie-aprilie 2024.
Conform dispoziției CSE, prețul de vânzare/cumpărare va fi egal cu 550 de euro/1000 m3. Ulterior prin decizia organelor corporative ale SA „Energocom” prețul gazelor naturale poate fi micșorat.
Volumul estimativ va fi de circa 451 de milioane de metri cubi de gaze naturale, cu livrarea pe parcursul perioadei ianuarie-aprilie 2024.
Gazele naturale achiziționate de către Moldovagaz de la Energocom vor fi livrate exclusiv pe teritoriul R. Moldova.
„Având în vedere necesitatea întreprinderii unor măsuri excepționale pentru sporirea securității energetice și asigurării continue cu energie electrică a tuturor consumatorilor Republic Moldova, în perioada ianuarie-aprilie 2024, SA „Moldovagaz” va furniza întregul volum de gaze naturale livrat de SAP „Gazprom”, în mărime de 689,7 mil. m3, consumatorilor de pe malul stâng al Nistrului, inclusiv către „Moldavskaia GRES” în scopul producerii energiei electrice pentru consumatorii ambelor maluri ale Nistrului”, notează CSE.
În plus, Agenția Rezerve Materiale a Ministerului Afacerilor Interne va majora contractul de achiziție a păcurii pentru rezervele statului, cu 0,8% din cantitatea contractată, ceea ce constituie 146 de tone în sumă de 2 266 800 de lei.
Starea de urgență instituită în R. Moldova la sfârșitul lunii februarie 2022, în contextul agresiunii militare rusești asupra Ucrainei, nu va mai fi prelungită.
Energocom a anunțat în luna noiembrie că urma să vândă către Moldovagaz, în lunile octombrie-decembrie, gaze la prețul de circa 605 dolari/1 000 de metri cubi.
Relația comercială dintre Energocom și Moldovagaz se bazează pe hotărârea de Guvern nr. 589 din 2022 cu privire la impunerea obligației de serviciu public în vederea asigurării securității aprovizionării cu gaze naturale în situație de urgență.
Din luna decembrie anul 2022, consumatorii de pe malul drept al râului Nistru utilizează gaze achiziționate de Energocom de pe piețele internaționale.