Cât de în siguranță sunt gaze naturale depozitate de R. Moldova în Ucraina, care reprezintă aproape jumătate din stocurile noastre de securitate
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a fost asigurat de către omologul său ucrainean, Gherman Galușcenko, că stocurile de gaze naturale, depozitate de către R. Moldova în Ucraina, sunt în siguranță și pot fi accesate și extrase „în orice moment”, conform unui comunicat de presă emis de Ministerul Energiei de la Chișinău.
În prezent, R. Moldova depozitează în Ucraina aproape jumătate din volumul de 47 de milioane de m3 de gaze naturale, care reprezintă stocuri de securitate, restul cantității fiind stocată în România.
Colaborarea curentă în sectorul energiei, gestionarea situațiilor de criză, dar și securitatea stocurilor de gaze naturale, pe care R. Moldova le depozitează în Ucraina, au fost subiectele discutate la Kiev în cadrul întrevederii ministrului Parlicov cu omologul său ucrainean, Gherman Galușcenko.
Victor Parlicov a reiterat că R. Moldova este pregătită pentru orice scenariu, chiar și după expirarea contractului de tranzit a gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei, la 1 ianuarie 2025.
„Suntem gata să susținem Ucraina prin toate mijloacele de care dispunem în situația dificilă în care se află sectorul energetic ucrainean în urma atacurilor rusești. În același timp, suntem recunoscători Ucrainei și poporului ucrainean pentru rezistența în fața agresiunii rusești, astfel protejând pacea și în Moldova și întreaga Europă ”, a spus Victor Parlicov la întrevederea cu delegația ucraineană.
Totodată Gherman Galușcenko a accentuat că asigurarea securității energetice în regiune rămâne a fi o prioritate.
„Securitatea energetică a regiunii noastre și a continentului european, în general, depinde în primul rând de consolidarea și hotărârea noastră de a ne opune agresorului, în special pe frontul energetic”, a subliniat Galușcenko.
De asemenea, miniștrii au discutat și despre colaborarea pe domeniul aprovizionării cu energie electrică, dat fiind faptul că Republica Moldova și Ucraina sunt conectate ca un singur bloc la sistemul continental european, ENTSO-E.
În acest context, părțile au abordat subiectul funcționalității sistemului energetic în condițiile atacurilor rusești și măsurile necesare pentru echilibrarea acestuia în situații de urgență.
În luna august, în contextul informațiilor prezentate de către Ministerul Energiei privind riscul potențial de întrerupere a aprovizionării cu gaze naturale, ca urmare a acțiunilor militare în zona punctului transfrontalier de interconectare dintre Federația Rusă și Ucraina (Sudja), Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis să ia măsuri preventive pentru a asigura securitatea energetică a țării.
R. Moldova își va reduce stocurile de gaze naturale impuse de Energocom, de la circa 100 de milioane de metri cubi, la circa 50 de milioane de metri cubi, pentru stocurile care urmează a fi plasate comercial pe piață. Măsura a fost aprobată de către miniștri, în cadrul ședinței de Guvern miercuri, 2 octombrie.
Motivul invocat de ministrul Energiei Victor Parlicov este că R. Moldova are deja anumite stocuri de gaze comerciale și nu este nevoie ca Energocom să facă alte stocuri suplimentare, iar alt motiv ar fi faptul că „în România spațiul de stocare este limitat și directiva europeană permite ca R. Moldova să limiteze volumul de gaze în baza directivei, dacă există constrângeri de ordin fizic în afara R. Moldova”.