Cantitatea de gaze naturale, stocată de R. Moldova pentru situații excepționale, va fi dublată
Guvernul a adoptat în ședința de miercuri, 31 mai, mărirea stocurilor de securitate de gaze, de la 22,8 milioane m3 la nivelul de 45,6 milioane m3, sau de la 4 zile de consum mediu în perioada de iarnă la 8 zile.
„Aceste stocuri sunt destinate pentru consum doar în situații excepționale și nu se referă la toate stocurile pe care le are Energocom. Este vorba despre creșterea treptată a securității energetice și urmează să ajungem până la stocuri de 10 zile de consum mediu în perioada de iarnă”, a spus ministrul Energiei, Victor Parlicov.
Hotărârea de Guvern prevede că aceste stocuri vor fi create până la 1 octombrie 2023, costurile urmând a fi acoperite prioritar din contul contribuțiilor financiare achitate de furnizorii de pe piața cu amănuntul a gazelor naturale.
Conform Legii nr. 108 cu privire la gazele naturale din 2016, Guvernul stabilește anual cantitatea exactă de gaze care urmează a fi constituită în calitate de stocuri de securitate. Totuși, stocurile de securitate de gaze au fost create pentru prima dată în 2022, în contextul crizei energetice, fiind depozitate în Ucraina și România. Executivul a desemnat Societatea pe Acțiuni Energocom în calitate de entitate pentru crearea și menținerea stocurilor de securitate.
Livrările de gaze naturale de la SAP „Gazprom” către Republica Moldova (ambele maluri) au fost reduse cu aproximativ 56,5% pentru decembrie 2022, 55,6% pentru ianuarie și 60,6% pentru februarie 2023, din volumul de gaze naturale coordonat de SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom” pentru această perioadă conform Acordului Adițional nr. 19 din 29.10.2021 la Contractul nr. 1ГМ-07-11 din 29.12.2006 încheiat de SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom”, referitor la condițiile de furnizare a gazelor naturale în R. Moldova.