Bursa Română de Mărfuri, despre prezentarea de către Energocom a prețurilor de achiziție a gazelor naturale: „Induc în eroare publicul și populația R. Moldova cu privire la prețul final”
Reprezentanții BRM East Energy, societate înregistrată în R. Moldova, având ca acționar Bursa Română de Mărfuri (BRM) susțin că datele publicate anterior de Energocom privind prețurile de achiziții a gazelor naturale din Grecia „induc în eroare publicul și populația R. Moldova cu privire la prețul final al gazelor naturale și oportunitățile reale oferite, pe viitor, pentru operațiunile de cumpărare/vânzare prin intermediul BRM.”
Astfel, filiala din R. Moldova a Bursei Române de Mărfuri indică că pe data de 13 aprilie în comunicatul de presă publicat de SA „Energocom”, intitulat „Import de gaze și energie electrică, în regim de testare, din Grecia și Bulgaria”, se menționează prețurile de achiziție a gazelor naturale de pe BRM și operatorul de gaze DEPA, prezentând un preț de achiziție al gazelor naturale prin intermediul BRM de 48,82 EUR pentru 24 MWh pe oră (echivalentul a 1 MWh/zi) și 45 EUR/1MWh pe zi, prin intermediul DEPA, „fără a menționa costurile de transport efective”.
„Un prim factor pe care îl considerăm important este costul transportării gazelor naturale, care influențează nemijlocit, costul final. Așadar, menționăm că prețul transportării gazelor naturale cumpărate din România este mai mic față de cel din Grecia, având în vedere infrastructura energetică ce prevede livrarea gazelor naturale prin aceeași condunctă – Iași-Ungheni-Chișinău, iar pentru transportarea gazelor dintr-o țară vecină exclude costurile ce țin de tranzitul gazelor, făcând ca prețul final să fie unul mai mic pentru consumatori.
Așa cum achiziția de gaze naturale a fost efectuată pe piața SPOT, prețurile se actualizează în baza evoluțiilor zilnice și a indicilor de referință ai platformei de tranzacționare stabiliți de hub-ul Dutch TTF pentru Europa, ceea ce nu oferă o bază corectă de comparație din perspectiva evoluțiilor continue pe piața regională a gazelor naturale.
Energocom a anunțat achiziția de gaze naturale prin BRM în data de 31 martie 2023, si de la DEPA la 13 aprilie 2023.
Astfel, se observă o diferență de aproximativ 2 săptămâni între perioadele de achiziție. Conform Natural Gas EU Dutch TTF, la sfârșitul lunii martie 2023, prețurile au înregistrat o ușoară creștere, iar în primele zile ale lunii aprilie, prețurile au început să descrească, ceea ce a determinat ca prețul de achiziție de la DEPA să fie mai mic. Din acest motiv, comparația realizată de Energocom nu reflectă realitatea costurilor reale efective și vreunui avantaj pentru consumatorii finali”, precizează BNM East Energy într-un comunicat de presă.
În acest sens, BRM East Energy consideră „inoportună” comparația celor 2 nivele de preț și „confuzia creată în jurul acestora, deoarece consumatorii finali vor beneficia de un preț final mai mic în cazul achizițiilor de gaze naturale de la BRM, ceea ce poate fi considerat un avantaj major în contextul securității energetice a R. Moldova și implicit, pentru plata unui preț mai mic pentru consumatorii finali”.
Reprezentanții Energocom nu au comentat deocamdată declarațiile filialei BRM.
Anterior, S.A. „Energocom” a anunțat că va achiziționa joi, 13 aprilie, în calitate de test de la operatorul de gaze din Grecia, DEPA, o cantitate de 24 MWh (aproximativ a 2 250 de metri cubi) de gaze naturale, câte 1 MW pe oră. Aceste gaze urmau să fie livrate prin conducta Iași-Ungheni-Chișinău și transmise operatorului de gaze Moldovagaz.
De asemenea, compania a informat că cumpărat 1 MW de energie electrică pentru joi de la operatorul bulgar Nomad, la prețul de 100 euro, care nu include cheltuieli de transport și alte costuri procedurale.
Conform Energocom, prețul gazelor naturale procurate din Grecia a fost de 45 de euro/ MWh (ceea ce constituie circa 477 de euro pentru 1000 de metri cubi), însă a menționat că acesta nu include costurile de transport și alte cheltuieli logistice.
„Pentru comparație, pe 31 martie Energocom a procurat de pe Bursa Română de Mărfuri, la fel în calitate de test, 1 MWh cu echivalentul a 48,82 euro.
Scopul achiziției din Grecia este de a vedea cum funcționează lanțul logistic: rezervarea capacităților în fiecare țară prin care vor tranzita gazele – Grecia, Bulgaria, România – , nominalizările de către operatorii sistemului de transport la fiecare punct de intrare și ieșire, toate pentru a se evita eventuale riscuri financiare în cazul unor cantități mai mari”, a notat atunci societatea pe acțiuni.
Anterior, directorul interimar al SA Energocom, Victor Bânzari, a semnat, la Atena, cu managerul DEPA un contract cadru de cooperare, în baza căruia în viitor pot fi achiziționate și alte volume de gaze naturale.