Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   BNM vine cu sugestii despre…

BNM vine cu sugestii despre cum pot fi evitate schemele de fraudă cu scop investițional

Banca Națională a Moldovei (BNM) informează cetățenii că criptovalutele nu sunt reglementate în R. Moldova, iar fondurile utilizatorilor nu sunt protejate, se anunță într-un comunicat.

BNM recomandă cetățenilor să se informeze înainte de a face investiții, astfel încât să evite schemele de fraudă care iau amploare în era tehnologiilor informaționale.

Reprezentanții BNM, precizează că „răufăcătorii utilizează cu precădere rețele sociale pentru diseminarea anunțurilor false și, profitând de lipsa de prudență a oamenilor, îi ademenesc în scheme de pretinse investiții, cu promisiunea că în scurt timp vor obține câștiguri fabuloase”.

„În mod special, infractorii folosesc denumirile unor companii cu renume sau ale unor instituții naționale și internaționale, prin utilizarea brandurilor și logo-urilor unor bănci centrale și comerciale sau imaginilor unor demnitari de stat, a unor pagini web fictive, apelând și la falsificarea ștampilelor sau a actelor acestora.

Odată ce reușesc să obțină mijloacele financiare de la persoanele atrase în schemă, răufăcătorii dispar fără urmă. În același timp, schemele  sunt modificate de la caz la caz, ceea ce face dificilă detectarea lor și sporește numărul de victime”, se arată în comunicat.

În acest context, BNM îndeamnă cetățenii să se informeze de pe site-uri oficiale și să fie  precauți atunci când li se fac promisiuni de  profituri mari și rapide.

Autoritățile recomandă cetățenilor să nu discute aspecte legate de investiții cu persoane suspecte care utilizează tehnici de vânzări agresive și să nu transmită bani persoanelor cu care au interacționat doar în mediul online. În mod special, BNM menționează că nu trebuie furnizate date bancare, copii ale actelor de identitate sau orice alte informații sensibile pe pagini web care „promovează obținerea profiturilor mari sau rapide și a căror autenticitate nu poate fi verificată”.

În decembrie 2022, Ziarul de Gardă a scris despre proiectul de lege, care a fost votat, în prima lectură, de 59 de deputați conform căruia în legislația R. Moldova vor fi introduse noțiuni care vizează monedele virtuale.