Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Blocul Împreună cere Guvernului să…

Blocul Împreună cere Guvernului să acorde „de urgență” compensații la energie în stânga Nistrului: „Acordarea tuturor cetățenilor din regiune a gradului maximal de vulnerabilitate”

Sursă: politics.md

Blocul Împreună, format din Platforma Demnitate și Adevăr (DA), partidul Schimbării și partidul Liga Orașelor și Comunelor (LOC), cere Guvernului „de urgență” să ofere și cetățenilor din regiunea transnistreană posibilitatea să primească compensații la energie în sezonul rece. În plus, Executivului i se cere să ajusteze sumele compensațiilor la „gravitatea situației și vulnerabilitatea cetățenilor noștri din stânga Nistrului prin acordare tuturor cetățenilor din regiune a gradului maximal de vulnerabilitate”.

Formațiunea politică a emis un comunicat de presă în care a declarat că „menținerea artificială a economiei și regimului anticonstituțional din stânga Nistrului prin livrarea de către Federația Rusă a gazelor naturale cu titlu gratuit nu mai poate continua”.

„Orice tentativă a Federației Ruse de a livra gaze cu titlu gratuit sau în calitate de pretins ajutor umanitar trebuie considerate drept tentativă de subminare a independenței Republicii Moldova.

Luând în considerare oprirea tranzitului gazelor pe teritoriul Ucrainei, autoritățile R. Moldova trebuie să înceteze facilitarea și încurajarea livrării gazelor de către Federația Rusă. Îndemnăm Guvernul să înceteze protejarea intereselor oligarhilor din regiunea separatistă și să se axeze pe susținerea cetățenilor. Localitățile din stânga Nistrului sunt parte integrantă a teritoriului constituțional al R. Moldova, unde locuiesc sute de mii de cetățeni ai R. Moldova”, se arată în comunicatul de presă.

Blocul Împreună susține că, industria grea și ușoară, precum și întreaga economie a regiunii controlată de autoritățile neconstituționale, „trebuie încurajate să treacă la economie de piață”.

„Stânga Nistrului trebuie să achiziționeze gazele naturale pe piața internațională, asistați de companiile de stat și Guvernul R. Moldova.

Cetățenii și întreprinderile din Transnistria nu au o altă soluție decât să accepte achitarea prețurilor reale la gaze și energie. În acest context, autoritățile constituționale trebuie să depună eforturile necesare în colaborare cu partenerii de dezvoltare pentru a susține cetățenii noștri în procesul de tranziție de la o economie artificială la o economie reală. Mijloacele financiare necesare pot fi identificate cu ajutorul partenerilor de dezvoltare, dar și printr-o gestionare corectă a politicilor interne și anume anularea hotărârii de Guvern 1001 prin care sunt oferite facilități fiscale agenților economici din stânga Nistrului.

Amintim că, anual bugetul R. Moldova pierde în acest fel peste 5 miliarde lei, bani care ar putea fi folosiți pentru susținerea cetățenilor în această perioadă de criză. Guvernul R. Moldova trebuie să acorde cetățenilor ajutorul necesar pentru ameliorarea consecințelor economice ce vor rezulta din trecerea economiei regiunii din stânga Nistrului pe picior de piață”, menționează cele trei partide.

Blocul Împreună cere Guvernului Republicii Moldova să adopte „de urgență” următoarele decizii:

  • Programul Guvernului Republicii Moldova privind acordarea compensațiilor la gaze naturale și energie să fie extins și pentru localitățile din stânga Nistrului;
  • Să ajusteze sumele compensațiilor la gravitatea situației și vulnerabilitatea cetățenilor noștri din stânga Nistrului prin acordare tuturor cetățenilor din regiune a gradului maximal de vulnerabilitate.

Potrivit datelor furnizate de Agenția Servicii Publice, la situația din 31 decembrie 2024, numărul locuitorilor din regiunea transnistreană, incluși în Registrul de stat al populației a ajuns la cifra de 371 551, în creștere cu 5 019 persoane față de anul anterior. Dintre aceștia, 362 325 de persoane dețin cetățenia R. Moldova, ceea ce reprezintă o creștere cu 4 791 de cetățeni față de anul 2023.

Conform aceleiași surse, 307 726 de locuitori din regiunea transnistreană posedă buletine de identitate ale cetățeanului Republicii Moldova, iar 342 443 dețin pașapoarte moldovenești.

În vederea soluționării crizei energetice și sociale provocate în raioanele de est ale țării în urma deciziei unilaterale a companiei Gazprom de sistare a livrării gazului natural conform contractului încheiat cu SA „Moldovagaz”, autoritățile moldovene au venit cu propunerea ca Moldovagaz să achiziționeze pe bursa din Republica Moldova gazele naturale și să le livreze în regiunea transnistreană. Acest lucru este posibil imediat, dacă întreprinderea „Tiraspoltransgaz” ar plăti pentru aceste gaze.

De cealaltă parte, Tiraspolul a comunicat că acceptă ca livrările de gaz să fie operate de „Moldovagaz” către „Tiraspoltransgaz”, în baza prevederilor legale ale R. Moldova. Totodată, Tiraspolul a solicitat ca plata pentru gazele naturale, achiziția și transportarea la hotarul cu R. Moldova să fie efectuate de companii terțe. „Tiraspoltransgaz” este dispus să achite „Moldovagaz” doar tranzitul pe teritoriul țării noastre.

Instituțiile de resort ale Republicii Moldova analizează această solicitare, entitățile și conformitatea procedurii cu rigorile legale naționale și internaționale. Biroul politici de reintegrare a transmis că va reveni pe parcurs cu precizări privind evoluția situației.

La inițiativa Chișinăului, vineri, 17 ianuarie, la sediul din orașul Bender al Misiunii OSCE în R. Moldova, a avut loc o ședință de lucru în format tehnic, la nivelul experților din sfera energetică de pe ambele maluri ale Nistrului.

Chișinăul a anunțat că a propus „opțiuni viabile” de depășire a crizei energetice curente, agrearea și punerea în aplicare a unor mecanisme alternative de furnizare a gazelor naturale în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, prin intermediul autorităților naționale abilitate și cu respectarea rigorilor normative în vigoare.

„Cu regret, Tiraspolul s-a manifestat neconstructiv și prin interpretări eronate, demonstrând incapacitatea de a soluționa pozitiv probleme stringente, în interesele locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului”, a comunicat Biroul de reintegrare.