Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Bilete mai scumpe și o…

Bilete mai scumpe și o nouă etapă în proiectul privind taxarea electronică în transportul public din capitală

În perioada următoare, călătoriile cu transportul public din capitală ar putea suferi un șir de schimbări. Biletele de troleibuz și autobuz din Chișinău s-ar putea scumpi, după ce primăria a prezentat o nouă metodologie de calcul a tarifelor. În același timp, a început a doua etapă a proiectului-pilot privind sistemul de taxare electronică în transportul public din municipiul Chișinău.                 

Bilete mai scumpe

La comanda Primăriei capitalei, a fost realizat un studiu, în care a fost prezentată o nouă metodologie de calculare a tarifelor pentru călătoria în transportul public din municipiul Chișinău. În urma calculelor, s-a constatat că tariful pentru un bilet pentru călătoria în transportul public ajunge la 6 lei. 

Un alt punct al studiului denotă faptul că, achiziția de abonamente în detrimentul biletelor singulare va conduce la o diminuare a costului mediu pentru o călătorie de la 2 până la 5 ori, în dependență de categoria de călători și perioada de valabilitate a abonamentului.

În studiu se remarcă că, „cheltuielile din bugetul municipal pentru compensarea pierderilor celor două întreprinderi de transport public au crescut exponențial în ultimii 12 ani(+1300% față de 2010). Cauza principală a creșterii cheltuielilor bugetare pentru întreținerea celor 2 întreprinderi a fost cauzată în primul rând de creșterea costurilor de întreținere a serviciului public de transport public în condițiile în care tariful a rămas neschimbat.”

Viceprimarul Ilie Ceban a menționat că „dacă nu vom ajusta tarifele, vom ajunge la 1 miliard de lei, care vor trebui compensate de aceste două întreprinderi(Parcul urban de autobuze și Regia Transport Electric Chişinău, n.r.). Riscăm să băgăm în faliment aceste întreprinderi.”

Sistem de taxare electronic

Primăria Chișinău a anunțat a doua etapă a proiectului-pilot privind sistemul de taxare electronică în transportul public municipal.

Managerul de proiecte al Regiei Transport Electric, Octavian Lupușor, a declarat că „taxatorul va seta terminalul sau validatorul, în regim de verificare, asta se face foarte simplu cu cardul său personal. El aplică pe terminal şi terminalul revine în regim de verificare, după care solicită de la călător să aplice din nou şi terminalul va indica dacă într-adevăr a fost realizată plata pentru călătorie sau nu. Exact aşa va fi şi în cazul controlorului”.

Aparatele nu eliberează tichete, terminalul afișând pe ecran „achitare cu succes”. Dovada achitării vine prin SMS, sau pe aplicaţia mobilă a băncii care a eliberat cardul. Pentru cei care nu au această opţiune, taxatorul poate verifica achitările efectuate cu ajutorul unui card special.

Fiecare unitate de transport public va fi dotată cu câte două validatoare, unul la intrarea de la mijloc și altul la intrarea din spate. Totodată, angajații Regiei Transport Electric Chișinău vor putea monitoriza în regim online, printr-un Dashboard special, toate achitările.

Ion Ceban, primarul general al Capitalei, a menționat că acest nou sistem de achitare electronică a costului călătoriei în transportul public municipal se află în proces de testare, astfel că autoritățile municipale mizează pe conștiința și responsabilitatea socială a cetățenilor. 

Din data de 16 martie 2021, de când a fost introdusă posibilitatea de a achita cu cardul, până în prezent, chișinăuienii au achitat fără numerar pentru călătoria în transportul public de peste 385 mii de ori.

Vasile Ursachi, stagiar ZdG