BERD oferă un grant de 5,6 milioane de euro pentru gestionarea deșeurilor în trei raioane ale țării, anunță Ministerul Mediului
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) oferă un grant în valoare de 5,6 milioane de euro pentru gestionarea deșeurilor în trei raioane din R. Moldova, anunță Ministerul Mediului. Acordul de Grant a fost semnat joi, 30 martie, de către vicepreședintele BERD pentru Politici și Parteneriate, Mark Bowman, și ministra Finanțelor, Veronica Sirețeanu.
Potrivit Ministerului Mediului, „finanțarea este crucială pentru investițiile în domeniul deșeurilor solide pentru 3 raioane, unde în 2023 va începe construirea infrastructurii moderne de transferare și sortare a deșeurilor”.
„Circa 185 000 de persoane din Nisporeni, Ungheni și Călărași vor beneficia de un sistem modern de gestionarea durabilă a deșeurilor. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a mobilizat 5,6 milioane de euro ca finanțare nerambursabilă din partea Parteneriatului pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est (E5P) pentru prima regiune în cadrul primului proiect de gestionare a deșeurilor solide la scară largă din Moldova”, anunță reprezentanții Ministerului Mediului.
Această finanțare, potrivit autorităților, completează un împrumut suveran de 25 milioane euro acordat de BERD Guvernului R. Moldova, parte a unui pachet de finanțare mai larg, cu un împrumut suplimentar din partea Băncii Europene de Investiții și granturi investiționale din partea altor donatori bilaterali.
„Fondul E5P în Moldova totalizează 50 milioane euro și include o contribuție de 1 milion euro din partea Moldovei. Uniunea Europeană este cel mai mare contribuitor, cu 28,95 milioane euro. Alți donatori includ Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Lituania, Norvegia, Polonia, România, a Republica Slovacă și Suedia”, adaugă reprezentanții Ministerului Mediului.
Acesta este primul proiect multi-regional de gestionare a deșeurilor solide din țară și se așteaptă, potrivit autorităților, ca acesta să servească drept model pentru un sistem durabil de gestionare a deșeurilor solide în întreaga țară.
„Proiectul va finanța achiziționarea de active pentru colectarea și transportarea deșeurilor, cum ar fi containere pentru deșeuri și vehicule de colectare, precum și construcția de infrastructura de sortare și tratare a deșeurilor solide, cum ar fi depozite de deșeuri și instalații de sortare și tratare a materialelor”, mai anunță Ministerul Mediului.
Până în prezent, Banca a investit peste 2 miliarde euro în țară prin intermediul a 160 de proiecte, cu 52% din portofoliul său în infrastructură durabilă.