Benzina și motorina vor fi importate în R. Moldova printr-un proces simplificat. Hotărâre aprobată de Guvern
Benzina și motorina vor fi importate în țara noastră printr-un proces simplificat, potrivit deciziei aprobate de Guvern pe 14 decembrie 2022. Astfel, în cazul importului direct de la producătorii din statele membre ale UE, vor fi recunoscute documentele prin care se confirmă calitatea produselor petroliere, fără necesitatea efectuării obligatorii a prelevării probelor pe teritoriul vamal al R. Moldova.
În cazul în care produsele petroliere esențiale sunt originare din țări terțe, este obligatorie obținerea unui raport de inspecție de la instituții de profil, recunoscute de către autoritatea abilitată din R. Moldova, anunță Guvernul.
Controlul de stat asupra respectării specificațiilor tehnice pentru combustibilii principali plasați pe piață se va efectua de către Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare şi Protecția Consumatorilor.
„Piața produselor petroliere din Republica Moldova este asigurată din importul de la principalii furnizori din regiune. Anul trecut, România a deținut o cotă de 99,35% din totalul benzinei importate. Această tendință se explică prin prezența pe piața autohtonă a companiilor petroliere ce dețin rafinării proprii în statul vecin, dar și datorită distanței mici, care permite importul pe cale rutieră și feroviară la costuri accesibile”, explică Guvernul.
Pe 13 decembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunța că atestă un nivel scăzut al cotațiilor Platts atât la benzină, cât și la motorină. Potrivit ANRE, „ieftinirea cumulată a carburanților comparativ cu valorile maximale din luna iunie a anului curent este de 10,91 lei/litru pentru benzina COR 95 și de 9,24 lei/litru pentru motorina standard, ceea ce reprezintă o descreștere cu circa 32,18 % și respectiv 28,46%”.
Pe parcursul ultimei perioade, potrivit ANRE, Cotațiile Platts s-au diminuat semnificativ, ajungând sub 700$/tona la benzină și în jur de 800$/tona la motorină, fapt care a permis reducerea prețului la pompă pentru ambele tipuri de carburanți spre nivelul de 23lei/litru, acesta ajungând la valorile de până la declanșarea invaziei militare a Federației Ruse în Ucraina.