Bani din est: Proiectul de ratificare a acordului de împrumut în sumă de 200 mln de euro de la ruși, aprobat. Opoziția: Este cea mai gravă crimă, de la furtul miliardului
Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și cel al Republicii Moldova, privind acordarea unui împrumut financiar de stat în valoare de 200 de milioane de euro, a fost adoptat cu votul deputaților PSRM și PDM, în ambele lecturi. Parlamentarii din opoziție au criticat dur prevedirele acordului și au cerut renegocierea împrumutului rusesc.
Comisia economie, buget și finanțe a propus joi, 23 aprilie, plenului Parlamentului ratificarea unui Acord între Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova.
După mai multe încercări ale opoziției de a scoate de pe ordinea de proiectul respectiv, premierul Chicu, totuși, a prezentat în ședința de plan proiectul privind împrumutul rusesc. Totodată, președintele Comisiei economie, buget și finanțe a prezentat două amendamente, însă cel al opoziției a fost respins. A trecut doar amendamentul propus de PDM, astfel încât eventuala garantare a creditelor private din bugetul de stat să fie aprobată în Parlament.
,,Sursa de finațare a deficitelor deja de mai bine de 30 de ani sunt împrumuturile. Aceste acord nu compune riscuri, nici financiare, nici politice. Acest acord nu atentează la securitatea economică a țării, precum nu atentează nici celelalte sute de acorduri”, a declarat premierul Chicu de la tribuna Parlamentului.
Totodată, șeful Executivului a dat asigurări că datoria regiunii transnistrene către Gazprom nu va putea fi inclusă în respectivul acord, fiind întrebat de către deputatul Dumitru Alaiba, care l-a contrazis pe Ion Chicu, menționând că ,,nu aceasta se scrie în textul acordului”.
,,Probabil aceasta este cea mai gravă crimă, de la furtul miliardului”, a reproșat deputatul Alaiba premierului.
Decizia Guvernului Chicu de a efectua acest împrumut a fost dur criticat atât de opoziția parlamentară, cât și de mai multe experți economici. Deputații PAS, Platforma DA și din grupul Pro Moldova au adus mai multe argumente, potrivit cărora, acordul dintre Guvernul rus și cel al R. Moldova este unul geopolitic.
,,Veți mai deschide încă o portiță pentru împovărarea Republicii Moldova. Mai gindiți-vă o dată. Acordul în care este în varianta dată este în detrimentul țării și lezează imaginea Republicii Moldova”, a declarat președintele fracțiunii PAS, Igor Grosu.
,,Aceste credit are multe pietre ascunse. Acest credit este mai scump decât de la FMI, de la UE. Dar vor plăti cetățenii din banii pe care nu-i au. Cinismul este că Dodon vrea să-și facă campanie electorală pe spatele bugetarilor. Vom fi la cheremul Federației Ruse”, a declarat deputatul PAS, Mihai Popșoi.
,,O idee bună a unui credit și s-o dai în bară către o țară întreagă. O tranșă din împrumut vine exact în campania electorală – surprise! (tr.eng. surpriză). L-am întrebat și pe domnul Pușcuța cine sunt negociatorii acestui acord. Nimeni nu mi-a răspuns. Unde s-a mai văzut așa ceva. Am căutat motive și justificări pentru a susține acest acord, dar nu putem. Ne-am obișnuit cu minciuni. Nu e clar cine a negociat așa inspirat”, a menționat deputatul din grupul Pro Moldova, Andrian Candu.
,,Noi nu suntem împotriva Rusiei sau a creditului. Dar cred că ar fi mai corect dacă am aștepta decizia Curții Constituționale. Vreau să menționez că condițiile acestui credit sunt dure”, a memționat deputatul Partidului Politic Șor, Igor Himici.
,,Acest acord a fost negociat foarte prost, fără Ministerul Finanțelor. Haideți să nu transformăm Republica Moldova în colonie. Nu treceți astăzi această linie roșie”, a punctat deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari.
De cealaltă parte, parlamentarii din coaliția de guvernare, susțin că împrumutul de la ruși este contractat în condiții plauzibile. Socialistul Bogdan Țîrdea, de la tribuna Legislativului, a mulțumit chinezilor și rușilor ,,pentru tot ajutorul acordat R. Moldova”.
,,Niciun acord nu a fost atât de intensiv discutat. Unicul minus în acest acord este că e din partea Federația Rusă. Ce încercați să suciți și să mințiți lumea? Creditul este unul suveran și nu sunt condiții politice”, Bogan Țîrdea.
,,Atâta gălăgie ați făcut. Acest acord are niște chițâbușuri și probleme. Poate din lipsă de experiență. Ma gândesc că vreți să sabotați. PDM a acceptat să vină la guvernare pentru a menține vectorul european. Aceasta vom face mai departe. Dacă vreți să facem guvernare mai departe, ascultați ce vrem să spunem”, a precizat deputatul PDM, Dumitru Diacov.
Potrivit autorităților, împrumutul financiar din partea Federației Ruse va fi folosit pentru susținerea bugetului de stat al țării noastre. Mijloacele financiare vor fi utilizate pentru implementarea proiectelor investiționale.
Acordul privind împrumutul rusesc a fost aprobat marți, 21 aprilie, de către cabinetul de miniștri condus de Ion Chicu.
Guvernul a aprobat proiectul de lege cu privire la ratificarea acordului dintre Federația Rusă și R. Moldova cu privire la acordarea unui împrumut în mărime de 200 milioane de euro. Prima tranșă de 100 de milioane de euro ar trebui să ajungă în R. Moldova în decurs de 30 de zile calendaristice de la intrarea în vigoare a Acordului dintre cele două țări. Cea de-a doua tranșă, la fel în sumă de 100 milioane de euro, ar urma să fie transmisă R. Moldova nu mai târziu de 31 octombrie 2020.
Tot potrivit Acordului, R. Moldova ar urma să întoarcă acest credit în decurs de 10 ani, în baza a 20 de plăți semestriale egale. Plățile vor fi rambursate la 15 martie și 15 septembrie a fiecărui an. Prima plată de rambursare va trebui realizată la 15 martie 2021. Totodată, creditul este acordat în baza unei dobânzi anuale de 2%.
Atât premierul Ion Chicu, cât și ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, au declarat că dobânda de 2% este una optimă și acceptabilă în condițiile actuale.
Anterior, premirul Chicu declara că împtumutul de la ruși este contractat în condiții „acceptabile și „toate speculațiile sunt lipsite de temei”.