Banca Mondială oferă Guvernului R. Moldova suport în valoare de 50 de milioane de dolari pentru susținerea întreprinderilor micro, mici și mijlocii. Acord semnat la Chișinău
Ministerul Economiei a semnat joi, 7 iulie, un Acord de împrumut și finanțare cu instituțiile financiare ale Băncii Mondiale – Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID) și Banca Internațională pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BIRD). Acordul prevede implementarea Proiectului de competitivitate a întreprinderilor micro, mici și mijlocii și are o valoare totală de 47,5 mil. Euro, din care 17,7 mil. Euro împrumutul acordat de BIRD și 29,8 mil Euro împrumutul AID.
Potrivit Ministerului Economiei, proiectul de competitivitate a ÎMMM are drept scop reducerea poverii și a costurilor de reglementare pentru mediul de afaceri, facilitarea accesului la finanțare și creșterea competitivității la export a întreprinderilor moldovenești.
„O atenție deosebită se va acorda domeniului infrastructurii calității naționale, unde vor fi dezvoltate capacitățile organismelor de evaluare a conformității în sectoarele economiei, cu potențial de export, pentru a face față cerințelor europene și internaționale.
Altă dimensiune de suport, oferit prin intermediul proiectului, se referă la digitalizarea serviciilor guvernamentale pentru afaceri, la simplificarea procedurilor de emitere a actelor permisive pentru a reduce povara de reglementare cu care se confruntă întreprinderile”, anunță Ministerul Economiei.
Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale a aprobat, la 27 iunie, finanțarea proiectului „Competitivitate pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii (ÎMM)” pentru țara noastră.
Atunci, reprezentanții băncii menționau, într-un comunicat, că de finanțări vor beneficia o gamă largă de întreprinderi private, instituții publice, precum și exportatori noi și potențiali, direcți și indirecți. De asemenea, de acest proiect vor beneficia furnizorii de servicii de dezvoltare a afacerilor din R. Moldova.
Totodată, de granturi vor beneficia firmele deținute sau gestionate de femei, care au o probabilitate disproporționată de a exporta mai puțin decât firmele gestionate de persoanele de sex masculin, precum și mai multe dificultăți în obținerea unui împrumut.
De la aderarea R. Moldova la Banca Mondială în 1992, peste 1,3 miliarde de dolari au fost alocate pentru mai mult de 60 de operațiuni în țară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 12 proiecte active, cu un angajament total de 638,1 milioane de dolari, potrivit datelor Ministerului Economiei.
Printre domeniile de sprijin se numără reforma de reglementare și dezvoltarea afacerilor, modernizarea serviciilor guvernamentale, administrația fiscală, înregistrarea terenurilor, educația, drumurile, sănătatea și sectoarele sociale, inclusiv răspunsul de urgență la COVID-19, agricultura, apa și canalizarea și energia.